Izvor: JUGpress.com, 13.Jan.2020, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bujanovcu i dalje idu po kućama “sirovari”

BUJANOVAC

Stari običaj da mladići odeveni u kožuhe, sada jakne, sa maskama ili bar iscrtanim licima , obilaze kuće pred pravoslavnu Novu godinu, 13. januara uveče, zadržao se u bujanovačkim selima.

Iako je običaj modifikovan ipak je ostao kao svedok tradicije.

I namere da se komšijama upute dobre želje za Novu godinu.

Sirovari su ranije nosili klepetuše sa sobom i veliki čobanski štap.

ili koledari –  mladići odenuti u kožuhe, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << s maskama na licu, klepetušama vezanim za ruke i obaveznim velikim čobanskim štapom.

I pevali su koledarske pesme kojima su nabrajali sve dobre želje domaćinu.

Ovaj ih je, zauzvrat, darivao poklonima, najčešće voće i orasi, ili simboličnim iznosom novca.

“Sirovari” su večeras pohodili i dom člana Opštinskog veća u Bujanovcu Sase Arsića koji je fotografiju podelio na fejsbuku

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.