Izvor: JUGpress.com, 21.Feb.2021, 19:28

Turistički vodiči čekaju bolje dane i turiste

NIŠ

Turistički vodiči iz celog sveta obeležavaju Svetski dan turističkih vodiča koji je Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča ustanovila 1990.godine. Obeležavanje ovog dana je tematsko, a  ove godine tema je trebalo da bude Turistički vodiči-doprinosi seoskom turizmu kroz kreativnu naraciju. Tema je zbog okolnosti koje su zadesile celu planetu promenjena i sada se odnosi samo na to kako preživeti kao vodič i dočekati kraj pandemije Kovida 19 u svetu. Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nemi svedoci zatvaranja granica, koje je nemonovno vodilo i prestanku dolaska međunarodnih turista, turistički vodiči su se suočili sa gubitkom posla. U niškom Udruženju je trenutno 60 turističkih vodiča.

                     “Turizam kao sektor je trenutno u velikom problemu zato  što su putovanja stala kako je  krenula pandemija. Sa tim su suočene i turističke agencije i hotelijeri ali je turističkim vodičima najteže i u  najgorem su položaju. Razlog za to je nerešeni statut turističkih vodiča i zbog  toga se nalazimo u situaciju poput frilensera. Osim što nisu mogli da vode turiste, turistički vodiči nisu imali pravo ni na jednu od pomoći  koju je država dala privrednicima upravo zbog nerešenog statusa”, kaže Milica Began, turistički vodič.

                  Predhorna pomoć koja još nije zaživela kada se radi o turističkim vodičima  je uključila i njih ali od preko 2000 turističkih vodiča sa licencama pravo na  pomoć od jedne plate, minimalca, imalo je samo tridesetak vodiča.

                 “Sve to je birokratski jako zamršeno upravo zbog našeg nerešenog statusa. U evropskim zemljama turistički vodiči su dobili i dobijaju mesečnu pomoć jer nemaju turiste i  ne mogu da rade, ali je njihov status rešen”, objašnjava Milica Began.

                I pored toga turistički vodiči koji se trude da putovanja ljudima učine što zanimljivijim optimizam ne napušta.

               “ Mi smo veliki optimisti kada se radi o dolazećoj sezoni. Nadali smo se i prošle godine ali od letovanja u Srbiji nismo dobili ništa jer domaći turisti ne koriste  naše usluge. Živeli smo od stranih turista i tura u inostranstvu, odnosno od grupa  koje smo vodili na letovanja ili druga putovanja.Sada, kada je počela vakcinacija nadamo se lepim vestima iz dalekih ali i zemalja u regionu i nadamo se poslu”, dodaje Milica Began.

               Dodaje da ove godine neće biti ni tura po  gradu za turiste koje su do sada  radili u saradnji sa Narodnim muzejem.

              “Ove godine nećemo voditi ni turiste u našem gradu u saradnji sa Narodnim muzejem. Većina mojih kolega nalazi na drugim, sekundarnim poslovima. Mnogi od njih rade kao taksisti ili su raznosači u nekim firmama, a neki su napustili gradove.Ovom prilikom se izvinjavamo građanima što ove godine neće biti razgledanja grada”, kaže Milica  Began.

              Turistički vodiči se iskreno nadaju da će da će vrlo brzo dočekati kraj pandemije i početak normalnog rada svih aktera u turizmu. Do tada će nastaviti da ukazuju na probleme razvoja turizma grada i regije, kao i dalju edukaciju svog članstva kako bi njihov rad bio još bolji i kvalitetniji kada dođu bolji dani, kažu u Udruženju turističkih vodiča Niš.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.