Tabla u znak zahvalnosti ruskim deminerima

Izvor: JUGpress.com, 27.Dec.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabla u znak zahvalnosti ruskim deminerima

NIŠ

Na današnji dan navršilo se tačno deset godina od uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava sa piste na niškom aerodromu. Akcija je počela juna, a završila se 27.decembra 2008.godine.

Tim povodom u zgradi putničkog terminala na aerodromu “ Konstantin veliki” danas je otkrivena je memorijalna tabla čijem otkrivanju su prisustvovali gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, pomoćnik gradonačenika Niša Miloš Banđur, Aleksandar Konanjihin , >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prvi savetnik i ataše za kulturu Ambasade Rusije u Srbiji, Viktor Pavlovič Guljevič, direkor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Tokom akcije diminirano je 737.000 kvadratnih metara površine i 451 ubojno sredstvo.

“Na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava na aerodromu u Nišu radili su vrhunski stručnjaci”, kaže Aleksandar Konanjihin. “Naše Ministarstvo za vanredne situacije odabralo je najbolje profesionace za ovaj posao. Za njih je bila čast da dođu ovde. Ovom prilikom bih izrazio i veliku zahvalnost srpskom narodu i građanima Niša koji nisu zaboravili naše deminere i opasan posao koji su oni obavljali”.

Pomoćnik gradonačelnika niša Miloš Banđur se zahvalio gostima iz Rusije naglasivši da smo mi mali narod koji je u istoriji imao puno neprijatelja ,ali zato znamo da cenimo svaku pomoć i prijateljstvo.

“Ova tabla predstavlja izraz zahvalnosti građana Niša Ruskoj Federaciji i Ministarstvu za vanredne situacije koje se odazvalo pozivu Vlade Srbije. Njihovi stručnjaci su deminirali 737.000 metara kvadratnih kolika je površina aerodrome i otklonili 451 ubojno sredstvo”, naglasio je Banđur.

Viktor Pavlovič Guljevič, direkor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu je istako da je veoma srećan što su učestvovali u ovom projektu, a jedan od razloga je i to što se Srpsko-ruski humanitarni centar razvio iz tog rada.

“Ono što je najinteresantnije radovi su završeni 27.decembra,a to je Dan spasilaca u Rusiji. Sa zadovoljstvom ćemo nastaviti da pružamo pomoć srpskom narodu. Daće bog da na vašoj teritoriji bude što više spomenika koji slave srpsko rusko prijateljstvo”, istako je direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Otkrivanju table prisustvovali su i demineri koji su učestvovali na rasčišćavanju niškog aerodrome od neeksplodiranih sredstava. Jedan od njih je i Bogdan Pilipčuk.

“Odred za razminiranje je 2008.godine pristupio čišćenju aerodrome u Nišu. Nismo se ovde našli tek tako, došli smo na molbu Vlade Republike Srbije koja je bila upućena Ruskoj federaciji i njihovom odlukom mi smo došli u Srbiju. Pokazatelj našeg rada i izvršene operacije koje su izvršene je formiranje Srpsko-humanitarnog centra. I od 2008.godine posle razminiranja ove teritorije mi se aktivno bavimo čušćenjem teritorije na području Paraćina i Ćuprije. Danas je odred završio svoke radove i danas se vraćamo u Rusiju za novogodišnje praznike. Od 10.januara smo opet ovde i nastavljamo sa svojim radom”, ističe Bogdan Pilikčuk.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.