Stazama slavnih predaka do Albanije, pa nazad u Niš

Izvor: JužneVesti.com, 14.Dec.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stazama slavnih predaka" do Albanije, pa nazad u Niš

Priče meštana sela, gde su se pre jednog veka pod naletom zime probijali srpski vojnici i izbeglice u Prvom svetskom ratu, čuli su članovi devetočlane ekspedicije na maršu "Stazama slavnih predaka" koja se posle 10 dana, sa umorom, ali i ponosom, vratila u Niš.

Svakog dana prelazili su od 35 do 48 kilometara. Na 34. kilometru ekspedicija je išla od Trešnjevika preko Mateševa i Jabuke do Veruše.

Usput su nas ljudi presretali, pozdravljali i nudili kafom i rakijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Na nekoliko mesta smo nailazili na krajputaše koji svedoče o prolasku naših mučenika ovim putevima i njihovoj žrtvi - kažu planinari.

Najveći utisak na većinu ostavila je poseta Pećkoj patrijaršiji i molitva u njoj, a na odredište u Valonu u Albaniji stigli su  posle 7 dana, ali i, kako priznaju, mnogo muka, napora, hladnoće, žuljeva, otvorenih rana, hirurških intervencija, usputnih snalaženja, iskrene bratske ljubavi sa meštanima duž celog puta.

Stigosmo na naš cilj, umorni, iscrpljeni, ali srećni i beskrajno ponosni na naše slavne pretke, njihovo mučeništvo i žrtvu, ali i na naš mali podvig, možda nedostojan njihovih muka, kojim smo želeli da im odamo počast, poštovanje i divljenje - kažu avanturisti.

Položili su cveće na spomenik mučenicima po mraku.

Zapalili smo sveće i plačući otpevali onu koju oni nisu dočekali da pevaju, onu koja je koren svakog našeg bola, svakog našeg uzdaha, tuge, jada - "Tamo daleko" - kaže vođa ekspedicije Milan Lapčevič.

Svi oni saglasni su da je ovaj podvig veliki uspeh koji je, kažu, makar delom podsetio na golgotu srpske vojske.

Ekspediciju je organizovao PAK "Mosor" uz podršku Sportskog saveza Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Stazama slavnih predaka do Albanije, pa nazad u Niš

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2015

14.12.2015. -..Priče meštana sela, gde su se pre jednog veka pod naletom zime probijali srpski vojnici i izbeglice u Prvom svetskom ratu, čuli su članovi devetočlane ekspedicije na maršu "Stazama slavnih predaka" koja se posle 10 dana, sa umorom, ali i ponosom, vratila u Niš...Iskusni planinari...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.