Stari recepti juga Srbije: Praseća pečenica na Božić

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Jan.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Praseća pečenica na Božić

Za božićnu pečenicu ne morate da imate celo prase, pogotovo ako živite u gradovima, dovoljno je da nabavite plećku sa rebrima, ili zadnji deo buta praseta i ispečete ga sa ljbavlju u rerni.

Potrebno je:

2, 3, 4 kg prasetine,  plećka sa rebrima, zadnji but

so

100 ml ulja

500 ml piva

Priprema:

Komad svinjetine operite pa osušite krpom.

Zasecite na mestima koja su deblja pa dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << posolite, posebno u zareze.

Baš dobro posolite i utrljajte rukom.

U tepsiju uspite 200 ml vode i ulje, pa stavite 2 – 3 daščice, da prasetina ne bude baš u tom soku i ne kuva se.

Ne treba da budu debele,onako 1 cm,samo da malo bude odignuta.

Ugrejte rernu na 220 stepeni pa ubacite prasetinu da se peče i smanjte na 200.

Povremeno je okrenite i prelijte sokom od pečenja.

Voda kad ispari dodavajte da ulje ne počne da gori.

Posle sat vremena pečenja, smanjite rernu na 180 stepeni pa prelijte pivom.

Nemojte odjednom sa svim nego okrećite vašu pečenicu pa prelivajte.

Pečenje traje otprilike 2-3 sata, zavisno koliko meso je veliko i debelo.

Prelivanjem pivom dobijate hrskavu koricu koja nije onako gumena i žilava.

Pečenica je gotova kad porumeni,tačnije počne da vuče na braon i kosti počnu da vire napolje.

Ohladite, isecite pa poslužite.

Prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.