Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2020, 08:43

Srbija polako postaje klijentska država Kine

BEOGRAD

Ekonomske aktivnosti Kine su učvrstili podršku Srbije spoljnoj politici zvaničnog Pekinga, naročito u oblastima teritorijalnog integriteta i pitanja ljudskih prava. Pored toga, kineske kompanije u strateški važnim sektorima će koristiti  Srbiju za širenje uticaja u regionu i pristupu tržištu EU, navodi se u novoj analizi američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Analiza pod nazivom “Nastanak kineske klijentske države: Slučaj Srbije” >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ocenjuje da problemi klijentelizma i korumpiranog sistema javne administracije u Srbiji predstavlja dodatni prostor za građenje uticaja.

“Skoro potpuna kontrola državnog i administrativnog aparata od strane Srpske napredne stranke tvori jaku partijsku mrežu, koja osigurava da su svi ekonomski resursi pod političkom kontrolom, i usmerene na (najlojalnije). Netransparentne političke i ekonomske strukture olakšavaju potpisivanje ugovora i sprovođenje projekata bez obaziranja na pravila EU ili OECD, što dalje obogaćuje lokalne elite koje se na vlasti održavaju kontrolom poluga ekonomskog razvoja”, navodi se u analizi.

To je pre svega primetno na velikim infrastrukturnim projektima, ali i u energetskom, transportnom i digitalnom sektoru u Srbiji.

Prema istraživanju CSIS-a, 93 odsto projekata finansiranih kineskim novcem na Zapadnom Balkanu je imalo kineske dobavljače ili firme koje su izvršavale radove.

Zbog svega navedenog, po oceni CSIS-a, Kina postepeno istiskuje ruski uticaj u Srbiji, što bi moglo da oteža njen put u EU, iako bi zvanični Peking na dugi rok više profitirao ako bi Srbija postala država članica Unije.

Dodatno, Kina se više nadmeće sa EU u Srbiji nego što se koordiniše sa njom, što ni Brisel ni Vašington “ne smeju da zanemare, s obzirom da se prostor za delanje sužava”.

“U saradnji sa svojim saveznicima, naročito sa EU, Sjedinjene Američke Države trebaju da rade na strategiji koja bi istovremeno razotkrivala neistine i kontradiktornosti kineskih ekonomskih i političkih napora u Srbiji, umanjiti aktivnosti za širenje uticaja… i naglasi (značaj) transparentnog investiranja, ekonomskih benefita, nadzora, odgovornosti i uključivanja građana”, navodi se u preporukama.

To bi, smatra CSIS, moglo da se postigne edukativnim kampanjama, o ekonomskim i ekološkim posledicama kineskih investicija, i ciljevima zvaničnog Pekinga, ali i značaja finansijske pomoći koju zapad pruža Srbiji.

Saradnja tehnoloških kompanija iz Kine sa akterima iz Srbije je lansirna rampa za dalje širenje u regionu, a napori u ICT sektoru obuhvataju izgradnju pametnih gradova, data centre, 5G mreže, optičkih kablova.

Od 18 projekata koje kineske ICT firme sprovode u regionu, 14 se nalazi u Srbiji, a 40 odsto njih je započeto tokom ili nakon 2019. godine.

“Transatlantska zajednica već kasni sa razumevanjem širine kineskog uticaja… Pravac Srbije će uticati na ceo region, zbog čega treba da postane prioritet donosilaca odluka iz SAD”, zaključuje se u izveštaju.

Izvor: Nova ekonomija

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.