Slavlje u pravoj veri i iskrenoj radosti (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 03.Avg.2016, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavlje u pravoj veri i iskrenoj radosti (VIDEO)

Slavlje u pravoj veri i iskrenoj radosti (VIDEO) Slava katakombnog hrama posvećenog Saboru Svetog Arhangela Gavrila, smeštenog na Šari, najlepšoj srpskoj planini, a u okolini Brezovice, i ove godine okupila je vernike iz svih krajeva Srbije.




Nisu žalili trud ni posustali u svojoj nameri da proslave hramovnu slavu šeste godine za redom u progonstvu, ali po prvi put u novoizgrađenom bogoslužbenom prostoru. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Preosveštenstvo, Horepiskop hvostanski i barajevski, G.G. Naum, a uz sasluženje bratije manastira i sveštenomonaha eparhije raško – prizrenske u egzilu.

Nakon odslužene Liturgije pristupilo se rezanju slavskog kolača nakon čega, kako to već tradicija nalaže, čestitajući jedni drugima ovogodišnji svečari simbolično su predali deo kolača onima koji će pomoći u organizovanju proslave naredne godine.

U svojoj besedi horepsikop Naum je podsetio da smo prethodnih pet godina (u ovom katakombnom hramu) slavu proslavljali onako kako smo mogli i morali, skromno ali istrajno a danas smo okupljeni u ovom velelepnom hramu kojim je Gospod blagoslovio bratiju za njihovu borbu za očuvanje vere. A tako je uvek i bilo, bez žrtve nema ničeg velikog, rekao je vladika Naum i odao da je ovaj hram sada veći čak i od onoga koji su imali u carskom Prizrenu.

On se osvrnuo  na neprestanu borbu koju čovek vodi sa svojim slabostima i savešću, u kojoj bez prave vere nema ni izgleda na pobedu.

"Jer, samo čovek koji obitava u pravoj veri, koji pravo veruje, koji je pravoslavan, može da se pravo i bori i zadobije venac pobede. Čovek koji ne veruje pravoslavno, otpada od Boga i postaje plen našeg neprijatelja. Takav čovek ne može da zadobije čistotu srca i spasonosno smirenje jer samo u pravoj veri zadobija se i sveto smirenje a sa njim se i spašavamo. Zbog toga i sva ova naša borba, braćo i sestre, za čistotu vere. Jer ako dozvolimo da nam jeres ekumenizma uprlja veru, mi ćemo postati lak plen đavola i otpasti od Boga jer naša vera više neće biti spasonosna. Ne postoji sila koja bi nam nadalje pomogla u borbi sa nečistim dusima" rekao je u svojoj besedi vladika Naum.

Iz dana u dan sve je više vernika kojima postaje jasno da je ekumenizam istinska opasnost po očuvanje vere. Upravo zbog toga hramovi i bogosluženja vernog monaštva raško – prizrenske eparhije u egzilu, predstavljaju vredno utočište i bisere žive vere u vreme njenog ponovnog progona.

Radost koja se osetila u ovom katakombnom hramu deo je blagoslova kojeg su vernici poneli kućama i pokretač na revnost i okupljanje i sledeć godine u još većem broju.

  POGLEDAJTE VIDEO:


Pripremio: Ivan Maksimović




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.