Izvor: JUGpress.com, 15.Jan.2022, 19:41

Skupština Kosova protiv održavanja referenduma

PRIŠTINA

Supština Kosova je danas sa 76 glasova za usvojila Rezoluciju protiv dozvole za organizovanje referenduma ​​Srbije na teritoriji Kosova, piše prištinska Koha.

Osim Samoopredeljenja, kao vladajuće stranke, Rezoluciju su podržali poslanici Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova. Driton Selmanaj iz LDK bio je uzdržan.

Poslanici Srpske liste su pre glasanja napustili sednicu.

Sadržaj rezolucije:

Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kao predstavnik građana izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim normama.Skupština traži od Vlade i relevantnih institucija da preduzmu radnje za sprečavanje kršenja suvereniteta i poretka ustava održavanjem referenduma strane države na teritoriji Kosova.Skupština naglašava posvećenost Kosova da garantuje i štiti sva prava građana Kosova u skladu sa zakonima i Ustavom.U tom duhu, Skupština ističe pravo građana sa dvojnim državljanstvom Kosova da ostvare biračko pravo u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom, u ovom slučaju građanima Srbima koji imaju i srpsko državljanstvo garantovano je pravo glasa. preko Pošte Srbije i Kancelarije za vezu na Kosovu.Skupština ističe da otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova i uključivanje nelegalnih struktura u takvu organizaciju predstavlja kršenje zakona i Ustava Kosova i međunarodne prakse.Skupština izražava svoje protivljenje kontinuiranim akcijama Srbije da instrumentalizuje i zloupotrebljava građane kosovskih Srba u službi svoje neprijateljske politike prema Kosovu.Skupština pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o vladavini prava na Kosovu i očekuje podršku legitimnim pravima i principijelnom pristupu Kosova, jer samo jednakim tretiranjem svih zemalja regiona može se garantovati stabilnost, demokratija i duh Evroatlantski region. Tražimo od Vlade da nastavi koordinaciju sa strateškim partnerima Kosova u interesu očuvanja ustavnosti i državnog suvereniteta.Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti ustavnog poretka i prava građana i garantovanju demokratije i nastavku evroatlantske agende našeg regiona.Poslanisi Srpske liste su pre glasanja nI ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.