Skoro nemoguće raskinuti ugovor sa Toplanom

Izvor: JužneVesti.com, 24.Feb.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro nemoguće raskinuti ugovor sa Toplanom

Poslednjih meseci pojedine Nišlije nezadovoljne odnosom usluga i cenom grejanja Toplane žele da raskinu ugovor sa ovim preduzećem. Međutim, u Toplani kažu da trenutno takva mogućnost ne postoji za pojedinačne stanove, ali postoji za privatne kuće.

Izmena tarifnog sistema, česte promene cena, uvođenje pojedinačnih merača i “korektivni” faktor samo su neki od razloga koje Nišlije navode kada žele da se isključe sa daljinskog grejanja.

U Toplani kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da od početka 2015. godine ne beleže uvećanje zahteva za isključenje sa mreže, a Nišlije misle drugačije.

Sve više korisnika odjavljuje grejanje. Nama je stigao račun 20.000 dinara. To je već pljačka - piše jedan Nišlija iz Ulice Todora Milovanovića.

Međutim, kako kažu u Toplani, stanari niških zgrada i ne mogu tako lako da se isključe sa daljinskog grejanja, jer su Rešenja o priključenju svojevremeno izdavana skupštinama stanara, a ne korisnicima.

Rešenja o priključenju su izdavana za cele objekte i može trajno da se isključi samo cela zgrada. Kada je u pitanju jedan stan unutar zgrade može da se uvede privremena obustava - kaže portparol Toplane Milena Pavlović.

Ipak, ni privremena obustava ne znači da je korisnik potpuno prekinuo svaki odnos sa Toplanom.

Naše kolege uštopuju ventile i plombiraju radijatore. Taj korisnik više ne koristi grejanje, nisu mu vrući radijatori, ali jesu cevi koje prolaze kroz njegov stan. I on ne plaća varijabilni deo računa, ali je dužan da plaća fiksni deo troškova svakog meseca - rekla je Pavlović.

Kako nezvanično saznajemo, u Toplani se intenzivno razmišlja o promeni ovakve odluke i omogućavanju korisnicima da se isključe sa daljinskog grejanja u svakom smislu, ali to zasada nije zvanično usvojeno.

Tu se radi o ugovornom odnosu gde su strane ravnopravne i imaju slobodu volje tako da svako može da odluči kada će i na koji način raskinuti takav ugovor, ali pod uslovom da preduzme određene mere kako bi sprečio da suprotna strana pretrpi štetu - pojasnila je advokatica, a prenosi NTV.

Direktor Toplane Slobodan Maksimović je rekao da ukoliko sud odluči u korist stanara, da je Toplana dužna da takve odluke ispoštuje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.