Izvor: JUGpress.com, 01.Okt.2020, 01:09

Šarčević: U univerzitetskim gradovima posebne kovid bolnice za studente

 NIŠ

                   “Važno je da se, pre svega,  za studente prve godine nastavni proces organizuje u  amfiteatrima, slušaonicama i vežbaonicama u manjim grupama u skladu sa upućenim preporukama za prevenciju širenja zarazne bolesti Kovid 19 na visokoškolskim ustanovama, dok će se studentski parlamenti aktivno uključiti u sprovođenje mera prevencije”, kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, tokom boravka u Nišu, gde je na Elektronskom fakultetu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prisustvovao otvaranju novog prostora za realizaciju projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija – coworking zona koja je otvorena u saradnji sa Kompanijom NIS.

               ‚‚Nekim fakultetima će biti lakše da organizuju ‚‚živu‚‚ nastavu, nekima je teže. Recimo, praksa na Poljoprivrednom fakultetu je na otvorenom i lakše ju je izvesti. Imamo za sve grupacije fakulteta i vrsta studija neke programe koji  omogućavaju da se njihov rad prilagodi njihovim potrebama. U tome učestvuju svi rektori i dekani i svima je u interesu da se mere koje su predložene poštuju, jer je bezbednost studenata isto tako važna kao i obrazovanje”, kazao je Šarčević.

                On je dodao da su svi koji su učestvovali u pripremi početka akademske godine bili  vrlo obazrivi, kako se ne bi dogodila situacija kao posle prvog talasa virusa, kada su se svi pomalo opustili.

                 ‚‚Preduzeli smo sve preventivne mere ako bi kojim slučajem došlo do lošeg scenarija. Svi  univerzitetski gradovi imaju mesta gde se čekaju rezultati testiranja. Posebno imaju kovid bolnice koje će biti samo za studente. To smo spremili za sve univerzitetske gradove, za Niš, Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Kosovsku Mitrovicu. Održao sam sastanak i sa studentskim organizacijama i parlamentima, jer su u Kriznom štabu vrlo sumnjičavi kada se  radi o studentima, smatrajući da su to mladi ljudi koji su skloni opuštanju. Sa studentima je napravljen dogovor da oni uvedu pojačana  redarstva i da se zajedno sa upravama fakulteta brinu o svim merama koje su predložene, nošenje maski, održavanje higijene i držanje distance”, izjavio je Šarčević.

                   Dodao da je studenti to već rade u studentskim centrima i da se  to pokazalo korisnim.

                   ‚‚Dogovorili smo se i da od sutra sa prosvetnom inspekcijom idemo na sve fakultete i to su savetodavne posete. Želimo da se  uverimo da su svi dobro uradili svoj posao i da smo spremni za početak nastave”, dodao je Šarčević.

                   Rektor Univerziteta u Nišu, profesor dr Dragan Antić, je dodao da su fakulteti u Nišu spremni za početak nove akademske godine u novim uslovima.

                  ‚‚Broj studenata na fakultetima u Nišu je približno isti kao i prošle godine, nastava  će biti kombinovanog tipa u saglasnosti sa specifičnostima fakulteta Univerziteta u Nišu. Rukovodstva  fakulteta sa studentskim parlamentima naći će najbolji način da organizuju nastavu, saglasno merama koje je predvidela Vlada Republike Srbije sa Kriznim štabom, ali i specifičnostima struke. Na nekim  fakultetima biće dominantna onlajn nastava, ali kada su u  pitanju laboratorijske vežbe i praktična nastava, ona će biti u  prostorijama fakulteta uz poštovanje svih mera”, kazao je rektor dr Dragan Antić.

                     Prema njegovim rečima, na nekim fakultetima biće organizovana nastava koja je istovremeno i onlajn i uživo.

                     ‚‚Biće studenata u sali, profesori će držati nastavu, a drugi studenti koji ne budu želeli da dođu na tu nastavu biće  uz računar na nekom drugom mestu i pratiće tu istu nastavu. Ovo je dobra varijanta za one koji mogu da dođu i da uživo čuju profesore, ali i za one koji ne mogu, ali će sami pratiti čas od kuće”, zaključio je Antić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.