Izvor: JUGpress.com, 14.Avg.2018, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja mladih iz norveškog grada Saldal i Niša

NIŠ

 

Muzika, kultura, omladinski rad su  oblasti u kojima se može ostvariti saradnja mladih Niša i norveškog grada Saltdat, rekao je  Rune Berge, gradonačelnik te opštine prilikom susreta sa predstavnicima niške  Kancelarije za mlade.

Ovaj susret organizovan je u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana mladih i na njemu Kancelarija za mlade grada Niša predstavila  svoj dosadašnji rad.

Nakon prezentacije razgovaralo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se o mogućnostima dalje saradnje između  dva grada na polju omladinske politike.

„U Saltdalu ima puno udruženja mladih koja se beve najrazličitijim aktivnsostima. Postoji niz mogućnosti za sradanju , ali su u prvomplanu kulturna i sportska sradnja. Puno razmišljamo da saradnju proširimo i na obrazovanje i škole“, kazao je Rune Berge.

Stevan Živković, šef Kancelarije za mlade grada Niša upoznao je goste sa dosadašnjim radom Kancelarije, ali i budućim planovima.

„Drago mi je da su i oni kao i mi prepoznali šta je mladima potrebno, šta ih preokupira i kako i sami mogu da utiču na svoju budućnost“, istako je Stevan Živković. „Da bi smo pomogli mladima da ispune svoje ciljeve, svake godine raspisujemo konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade koji je ove godine iznosio 4 miliona dinara. Od ovog iznosa milion dinara je izdvojeno za formiranje Resusr centra koji će imati zadatak da okupi neformalne grupe mladih  i pomogne realizaciju njihovih ideja“, rekao je Stevan Živković, šef Kancelarije za mlade

On je upoznao prisutne sa konkursima za finansiranje manifestacije za mlade.

Kancelarija je podržala i 50 projekata. Svake godine raspisuje se konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade koji je ove godine iznosio 4.000.000 miliona dinara. Od ovog iznosa 1.000.000 dinara se izdvaja za formiranje Resurs centra koji će imati zadatak da okupi neformalne grupe mladih i pomogne realizaciju njihovih ideja. U toku ove nedelje biće kompletiran spisak odobrenih projekata i naziv udruženja koje će delovati kao Resurs centar.

„Ove godine podržano je šest manifestacija i to Naissus fest, Dođi na Amfi, PozitivNI, Smotra izviđača, Zaštitnici Tvrđave i Rock in Niš. „Jedan od najvećih projekata, Naissus fest, je za dva dana okupio 15.000 mladih, manifestaciju PozitivNI posetilo je 4.000 mladih, a na radionicama kojeorganizujemo učestvoje po stotinak mladih, ali je takvih radionica bilo 40“, naglašava Živković.

Kancelarija za mlade grada Niša je jedna od 150 Kancelarija u Srbiji. Pruža logičku i finansijsku podršku omladinskim akcijama i projektima, partner je mladima u rešavanju problema i uvažavanju njihovih potreba. Fokusirani su na  podsticanje zapošljavanja mladih i jačanje njihovog kapaciteta da nađu zasposlenje

On je dodao da je jedan od ciljeva da Kancelarija za mlade postane javna ustanova kako bi aplicirala prema fondovima nezavisno od grada.

Norveški grad Saltdal i grad Niš gradovi su pobratimi još od davne 1985. godine. Saradnja se ogledala u razmeni studenata i đaka, kulturnoumetničkih društava, ali je bila prekinuta ratom i sankcijama. Zvaničnom posetom delegacije opštine Saltdal 2002. godine ipotpisivanjem Pisma o namerama saradnja je obnovljenja.

Delegacija iz Norveške, na čelu sa gradonačelnikom Rune Bergom obići će danas  Gradsku opštinu Niška Banja

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.