Izvor: JUGpress.com, 24.Okt.2023, 22:44

SSP: Zašto Niš nije centar jugo-istočne Srbije

NIŠ

Amandman koji sam podnela odnosi se na povećanje transfera, ja sam i sinoć govorila o tome, ali je bilo prilično kasno, tako da nije zgoreg da ponovim, navodi se u saopštenju poslanice SSP Jelene Milošević .

“Možda je ministar sada svežiji, pa možda i odgovori ili da, bar neko obrazloženje, zbog čega od 2014. godine do danas transferi ka lokalnim samoupravama, i da bi građani razumeli, sredstva, davanja iz budžeta lokalnim samoupravama, nisu povećavana, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iako je po zakonu 1,7 % taj iznos od bruto domaćeg proizvoda, iako je cena minimalca povećana, iako je inflacija sve veća, transferi se ne menjaju.

Recimo, trebalo bi da Niš bude centar jugoistočne Srbije, a Niš dobija 660 miliona, i nije mi takođe jasno po kom parametru Niš dobija 660 miliona, dok neki gradovi, koji imaju manji broj stanovnika, koji ekonomski nisu nešto manje razvijeni od Niša, dobijaju, recimo, za trećinu više. Da bi Niš bio centar jugoistočne Srbije, prvo je neophodno da promenimo Ministre ovu statistiku, a to je da plata u Nišu ne bude za 20,000 niža od plate u Novom Sadu i za gotovo 30,000 niža od plate u Beogradu. Takođe, da bi Niš bio centar jugoistočne Srbije, budući da jugoistočna Srbija ima najveći broj nerazvijenih i devastiranih opština, o kojima znate i sami da Ministarstvo za razvoj nerazvijenih opština sa 450 miliona budžeta ne može da brine, potrebno je da budžet Grada Niša po glavi stanovnika ne bude jedan od najnižih, a ubedljivo najniži od svih velikih gradova. Da bi Niš bio centar jugoistočne Srbije, potrebno je da se sredstva iz BDP-a ravnomernije dele. To znači da centar jugoistočne Srbije učestvuje u BDP-u sa 13 ,7%, a da mu se iz BDP-a vraća 4 ,5%.

Kada vidimo da je sve centralizovano i da novac kojim ljudi koji žive na jugoistoku, Nišlije, Leskovčani, Požarevljani, uplaćuju u budžet, a da im se ista ta sredstva ne vraćaju, već njihove potrebe zavise isključivo od volje političara, da li će negde biti izgrađen vrtić, škola ili kanalizacija. Dolazimo do toga da Ministre, ono što najmanje možete da uradite, to je da se ti transferi ne mora za 3,5 puta, koliko bi sada trebalo, bar duplo povećaju, da bi lokalne samouprave mogle da zadovolje potrebe svojih građana, jer logično je da Vlada Republike Srbije ne može da zna šta treba ljudima u Merošini, šta treba ljudimu u Bosilegradu ili bilo gde po Srbiji”, navodi se u saopštenju. (kraj) SP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.