Roditelji diskriminišu romsku decu u školi u Bujanovcu

Izvor: juGmedia, 06.Sep.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji diskriminišu romsku decu u školi u Bujanovcu

Oko 25 prvaka iz Bujanovca nije počelo školsku godinu jer se njihovi roditelji protive da u Osnovnoj školi “Branko Radičević” pohađaju mešovita odeljenja sa romskom decom, već traže da njihova deca budu raspoređena onako kako su bili po grupama u predškolskoj ustanovi.

Roditelji, javljaju agencije, peticijom žele da ubede školsko rukovodstvo da njihova deca budu raspoređena i prete prebacivanjem dece u druge škole, ali u školi kažu da to nije moguće.

>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />Mreža organizacija za decu Srbije osudila je dešavanja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

Deca romske nacionalnosti su često izložena različitim oblicima indirektne ili direktne diskriminacije, a formiranje segregisanih odeljenja ili škola svakako predstavlja vid diskriminacije koji je zabranjen antidiskriminacionim propisima Srbije, kao i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja„, ocenila je ta nevladina organizacija.

U saopštenju se podseća da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno da se u obrazovnom sistemu izdvajaju pojedinci ili grupe, između ostalog i po osnovu rasne, nacionalne, etničke, jezičke ili verske pripadnosti.

S druge strane, njihovim isključivanjem se samo produbljuje razlika između romske i neromske dece, što dovodi do njihove marginalizacije i diskriminacije„, dodaje se i podseća da i domaći zakoni i međunarodni pravni okvir nalaže da i resorno ministarstvo i lokalna samouprava preduzmu mere da se spreči diskriminacija i segregacija po osnovu bilo kog ličnog svojstva.

Mreža organizacija za decu Srbije je dodala da segregacija u obrazovanju ne samo da ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava romskih učenika na kvalitetno obrazovanje, već povećava i rizik od siromaštva i stigmatizacije.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.