Retrospektiva 2018. godine gradonačelnika Leskovca

Izvor: JUGpress.com, 11.Jan.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retrospektiva 2018. godine gradonačelnika Leskovca

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović organizovao je danas konferenciju za novinare na kojoj  je napravio retrospektivu, kako je rekao ” svega onog što je lokalna samouprava uradila u 2018. godini” a kojoj su prisustvovali i brojni privatni preduzetnici iz grada.

Cvetanović je rekao da svaki početak sa sobom nosi nove ciljeve, izazove, odluke i ideje.

“Na početku 2019. godine odlučno i sigurno otvaramo novo poglavlje života i spremno >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se prihvatamo posla koji nas u njoj očekuje. Odlučnost i sigurnost donosi činjenica da imamo čvrste temelje i jake stubove na kojima ćemo nastaviti izgradnju budućnosti Leskovca. Prethodnih godina radimo isključivo usmereni na dobrobit naših sugrađana i godina koju smo ostavili za nama nije izuzetak. U njoj smo radili na osnaživanju našeg grada: ekonomski, socijalno, infrastrukturno… Nastavili smo sa smanjenjem broja nezaposlenih i omogićili da ovog jutra na posao ode skoro 1000 osoba više, nego januara 2018. Nadamo se da to znači da će u godini na čijem smo pragu više osoba osnovati porodicu i da ćemo njen kraj dočekati sa još više novorođene dece u odnosu na 2018.”

Cvetanović je rekao i da je u ovoj godini u Leskovcu do sada rođena 41 beba, 18 dečaka i 23 devojčica.

“Januara podelili smo vaučere za nabavku bebi opreme za prvih deset rođenih beba u vrednosti od 20 hiljada dinara, odnosno ukupnoj vrednosti od 200 hiljada dinara. Nažalost, ovaj naš gest naizlazi na kritike i osudu javnosti. Dovedeni smo u situaciju da se naš budžet meri sa budžetom prestonice koji je više od 25 puta veći. Kao prvi čovek Leskovca, a pre svega jedan od građana istog želeo bih da svakom detetu dodelimo mnogo veća finansijska sredstva, ali… Svi moramo razumeti da: jedno su želje, a drugo mogućnosti.”

U januaru 2018. godine posećeni su mališani u dežurnom vrtiću „Ciciban“ i uručeni su im paketići, a Badnji dan ulepšan lomljenjem česnice na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra. Isplaćene su zaostale zarade svim zaposlenima u Gradskoj upravi, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta Grada. Podeljeni sui  ugovori o finansiranju i sufinansiranju sportskih klubova i organizacija, njih 107 za šta je izdvojeno 55 miliona. Leskovac su posetili potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Danske, njegova ekselencija Hougor, otvorena je kancelariju Centra za socijalni rad u Grdelici, Dečji muzejon, održana je izložbi grafika Salvadora Dalija. Na dan Svetog Save nagrađeno je 293 mladih i završen je put Gornja Jajina-Bunuški Čifluk.

Februar je obeležio potpisivanje aneksa ugovora sa Metroparkingom. U Leskovcu su boravili ministri Krkobabić i Nedimović.

U martu se započelo sa posetama školama na teritoriji Grada kako bi se lokalna samoupra bliže upoznala sa njihovim potrebama i stanjem. Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, zvanično je otvorila infektivno odeljenje Opšte bolnice Leskovac. “Jura” je donirala Gimnaziji opremu za informatički kabinet i time pomogli otvaranje smera za učenike nadarene za informatičke nauke, kao i opremu za Dom zdravlja i bolnicu, tačnije defibrilatore, kolor dopler i opremu za laparoskopiju. Konstantin Kostjukov je na sceni leskovačkog Narodnog pozorišta pokloni leskovačkoj publici jedan od svojih poslednjih nastupa. Započeta je i praksa poseta mesnih zajednica koje se renovirane i prva posećena je bila MZ „Moše Pijade“.

April je započeo tradicionalnim prijemom povodom Međunarodnog dana Roma, nastavio posetom ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, koji je tada najavio završetak radoba na hali „Partizan“ što je i ostvareno krajem prošle godine. Ugošćen je ambasador Republike Koreje De Đong Ju. U april je Leskovcu dodeljen sertifikat NALED-a, kao lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem. Urađena je i rehabilitacija puta Leskovac-Jašunjski manastiri.

Maj je doneo asfaltiranje ulice u Bratmilovcu, uređenje raskrsnice kod Glavne Pošte i ulice Južnomoravskib brigade, kao i završetak sekundarne vodovodne mreže u Vučju. Zatim i Dane jagoda u Karađorđevcu, a može se reći i da je maj obeležila gradska slava, uveličana bratimljenjem sa Bijeljinom, zatim jubilarni, 10. LEDAMUS, i vožnja bicikala na kojoj je učestvovalo preko 300 naših sugrađana organizovana u čast Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Obavljen je prijem građana na kojem je učestvovalo njih 50-ak.

U jun je održana manifestacija “Razigrane ulice” na kojoj učestvuju predškolci svih vrtića sa teritorije grada. Organizovani je i manifestaciju u Spomen parku, na kojoj su mališani uživali u muzici i podržali tradicionalni maskenbal koji već dugi niz godina organizuje Mesna zajednica „Južnomoravskih brigada“. Završena je sanacija Svetoilijske ulice, kao i rekonstrukcija pet ulica u samom centru grada. U ovom mesecu Vodovod je nastavio sa svojim aktivnostima, što je rezultiralo zamenom vodovodne mreže u šest ulica ukupne dužine preko 1000 metara. Podeljeni su ugovori za oblast javnog informisanja. Na Vidovdan je priređen prijem za najbolje leskovačke individualne sportiste, a u cilju podrške posećeni firma “Euromont” i poljoprivrednici iz Biljanice. Održana je “Višnjijada” u Radonjici, otvorena fabrika za proizvodnju vafla u kojoj je posao našlo 30-ak naših sugrađana. Potpisan je aneks ugovora sa PVV-om.

Jula je nastavljen obilazak zgrada mesnih zajednica i to obilaskom Turekovca, Karađorđevca, Male Kopašnice i Belanovca. Završena sanacija trotoara u ulici Stojana Ljubića, održan 13. karneval, zatim manifestacija STRINGS i dodela nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“. Saniran je krov na školi u Miroševcu.

Avgust je započet obilaskom plantaže u Bojniku. Predstavnici lokalne samouprave su posetili smo dva najstarija sugrađanina: Aleksandra Stojanovića, stogodošnjaka i Danicu Bulatović koja je proslavila svoj 101. rođendan. Započeta je i organizacija druženja sa mališanima i sa njima se družilo u centralnom gradskom parku, a omogućeno im je i da odu u posetu Aero i Konjičkom klubu, upoznaju se sa tajnama Caričinog grada, roštiljalo se na Hisaru i sve zaokružilo ribolovom kraj Grabovničkih bara. Vukovce srednjih škola poslati su na ekskurziju Srbijom, održani su Dane kruške i Grdelička regata, ali i završeni bitni infrastrukturni projekti poput ulica Goce Delčeva i Partizanska, kao i put između Miroševca i Slavujevca. Krajem avgusta, Leskovac je postao bogatiji za još jednog pobratima, kada smo gradonačelnici bugarskog Elin Pelina Ivajlo Simeonov i Leskovca Goran Cvetanović potpisali sporazum o saradnji.

Septembar je obeležila 29. “Roštiljijada”, kao i “Paprikarijada” u Donjoj Lokošnici. Početak je školske godine i upravo zato su posećeni prvaci osnovne škole u Grdelici i njima, ali i svim prvacima podeljeni simbolični pokloni za uspešah početak novog poglavlja u njihovom životu. Završen je put između Kopašnice i Slatine, završena izgradnja ulice Vojin Petrović na Hisaru, rehabilitacija puta Zalužnje-Leskovac. Očišćen je kanal u Guberevcu i “Komunalac” opremljen novim mašinama. Podeljeni su ugovori iz oblasti socijalne zaštite po novom konkursu, a Odbor za finansije republičke skuštine održao je svoju sednicu u Leskovcu. Zahvaljujući izložbama „Ratni put Moravske divizije“ i „Moravci i Francuzi-braća po oružju“ za rad leskovačkog muzeja čulo se u Beogradu i Parizu. Posetom firme Autospot otkriven je njihov plan da prošire svoje kapacitete. Mesec je obeležio 11. LIFFE, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, zahvaljujući kojem je Leskovac i ove godine bio stecište velikih imena srpskog glumišta poput Dragana Bjelogrlica, Mime Karadžića, Anice Dobre i drugih…

U oktobru je manifestacija „Izađi mi na teglu“ nakon Leskovca, po prvi put održana i u Brestovcu. Deca iz naših škola i vrtića imala su prilike da i u 2018. u okviru Dečje nedelje posete Kabinet i upoznaju se sa radom gradonačelnika i njegovih saradnika. 25 mladih povrtara je zahvaljujući saradnji grada i GIZ-a dobilo plastenike, dok su svi fudbaleri Leskovca dobili teren sa veštačkom travom. Oktobra se obeležavam i oslobođenje Leskovca u Drugom svetskom ratu, uz prisećanje na slavne pretke i podršku najuspešnijih sugrađana. Za Dan grada priređena je atrakciju kada je u nebo vinut balon sa grbom Leskovca. Nagrađeno je 230 mladih talenata. Otvoren je LIDL-a, ali i novi pogona kompanije “Terastil”. Nastupila je operska primadona, mecosopran Jadranka Jovanović. Muzej je dokazao da je pored uspešne i društveno odgovorna ustanova, otvaranjem izložbe „Dodirni prošlost“ namenjene slepim i slabovidim osobama. Tradiciju porečjanskog kraja obeležena je manifestacijom „Dani vodenice“. Novi sjaj su dobili trotoari u Deligradskoj ulici i ulici Kralja Petra Prvog i zamenjeni su kontejneri u svim školama na teritoriji grada, ukupno njih 80.

U novembru je otvorena ambulanta u naselju Ančiki, a samo dva dana kasnije učenicima škole „Vožd Karađorđe“ predata na korišćenje fiskulturna sala. Leskovac je dobio povelju „Dunavski kapetan“u kategoriji pametni gradovi, a leskovačka bolnica proširila je listu svojih priznanja i polici dodala „THE BIZZ“ nagradu dodeljenu u Hong Kongu. Podeljeni su ugovori o samozapošljavanju. Organizovan je prijem zadrugara kojima je preko 36,4 miliona dodeljeno u Kabinetu ministra Krkobabića, kao i prijem akademika Ninoslava Stojadinovića, predsednika ogranka SANU u NIšu, novog dopisnog člana akademije, prof. dr Vlade Veljkovića i dekana Tehnološkog fakulteta.

Na kraju 2018., decembar mesec je započet poljoprivrednom manifestacijom „Krompirijadom“ i obilaskom Opšte bolnice Leskovac povodom početka radova na sanciji glavne zgrade ove ustanove. Otvorena je hiperbarična komora. Prijema građana je održan i u Grdelici, a ovo mesto je posetila ju je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i tada otvorila ulicu Bora Pešić. 724 poljoprivrednika dobilo je subvencije. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišao završenu halu „Partizan“, a “Plavi paviljon” sada ima opremu vrednu 100 hiljada evra namenjenu košarci.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Cvetanović najavio : Vučić u ponedeljak u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 11.Jan.2019

LESKOVAC..Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je danas da se u ponedeljak očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksnadra Vučića u Leskovac...Po njegovim rečima Vučić će zvanično otvoriti fabriku Aptiv u Zelenoj zoni pored Leskovca...PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype..I ovo Vam...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.