Ramonda serbika pesnikinji Zlati Kocić

Izvor: JužneVesti.com, 04.Avg.2015, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ramonda serbika" pesnikinji Zlati Kocić

Nagrada za celokupno književno delo i doprinos književnosti “Ramonda serbika” za 2015. godinu, koja se dodeljuje na Književnoj koloniji “Sićevo”, ove godine pripašće pesnikinji i prevodiocu Zlati Kocić.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, Kocićeva je u “savremenoj srpskoj poeziji jedinstvena tkalja i biljarica”.

Pesništvo Zlate Kocić obiluje biljnim temama i motivima, bilo da su oni jače istaknuti ili tek naznačeni u obrisima. U njima se očituje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << magijska, mitska i jezička energija proistakla iz nacionalnog i sveslovenskog kulturnog nasleđa - stoji u obrazloženju.

Odluku da ovogodišnju nagradu “Ramonda serbica” dobije Kocićeva, jednoglasno je doneo žiri koji čine Milosav Tešić, Vidosav Petrović i Mirjana Bečejski.

Zlata Kocić rođena je 1950. u selu Željevo kod Svrljiga, radila je kao profesor ruskog, kao urednik u “Nolitu”, a u savremenoj srpskoj poeziji njeno ime u kontinuitetu se pominje od 1982, kada joj je "Prosveta" objavila prvu pesničku knjigu "Klopka za senku".

Prema mišljenju brojnih kritičara koji su vrednovali poeziju Zlate Kocić, vrhunac njene poetike dostignut je u spevu "Lazareve lestve". Ona je dobitnik nagrada Đura Daničić, Jovan Maksimović, Fedor, Nolit, Rade Drainac, Gordana Todorović, Zmajeve nagrade.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Zlati Kocić nagrada Ramonda Serbika

Izvor: NTV.rs, 05.Avg.2015, 10:51

Zlаta Kocić, pesnikinja i prevodiolac iz Beogrаdа, dobitnica je nagrade Ramonda Serbika kojа se dodeljuje u okviru Književne kolonije Sićevo. Žiri, koji je rаdio u sаstаvu Milosаv Tešić, predsednik žirijа, Vidosаv Petrović i Mirjаnа Bečejski, člаnovi jednoglаsno je odlučio dа...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.