Radnici propalih firmi još čekaju plate

Izvor: juGmedia, 18.Mar.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici propalih firmi još čekaju plate

NIŠ – Radnici propalih niških društvenih firmi od države još čekaju  isplatu zaostalih plata. Prema prvobitnoj najavi, Ministarstvo finansija trebalo je da do kraja januara predloži modele isplate zaostalih zarada, ali je potom ovaj rok produžen do 31. marta.

Predsednik Radne grupe za rešavanje socijalnih problema radnika EI Radiša Spasić izjavio je da radnici žele da znaju koji će im model isplate  biti ponuđen kako bi mogli da na vreme mogli da predlože izmene ili >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dopune tog modela.

„Kao najverovatnije rešenje nezvanično se pominje model po kome se isplaćuje i stara devizna štednja. Reč je o isplati u obveznicama, sa godišnjom naplatom po nominalnoj vrednosti i sa mogućnošću prodaje na berzi pre roka dospeća, ali po nižim cenama. Kao mogući rokovi isplate, takođe nezvanično, pominju se dve do pet godina“, izjavio je Spasić.

On podseća da je nešto više od 4.500 radnika iz deset niških firmi prijavilo potraživanja koja ukupno iznose oko 2,25 milijardi dinara, što predstavlja 102.000 mesečnih zarada.

Prema njegovim rečima Ministarstvo finansija ostalo je pri prvobitnom predlogu da se radnici Građevinara, MIN inženjeringa i MIN Specijalnih vozila, namire putem socijalnog programa, ali nakon odlaska ovih firmi u stečaj.

„Deo sredstava za isplatu naknada iz socijalnog programa obezbediće država, a deo će biti obezbeđen iz stečajne mase. Ministarstvo finansija trebalo bi da do 31. marta predloži visinu nadoknade po godini radnog staža za radnike te tri firme“, rekao je Spasić.

Prema Spasićevim rečima Ministarstvo finansija ostalo je pri opredeljenju da problem sa isplatom zaostalih plata u firmama koje su ponovo „oživele“ nakon neuspešnih privatizacija, bude rešen u samim tim firmama, ali uz podršku države, odnosno poslove koje će država obezbediti za ta preduzeća.

„Dok čekamo na odgovor Ministarstva finansija, razgovaramo sa čelnicima elektroprivrednih društava, sudova i sa izvršiteljima, o zamrzavanju prinudne naplate i izvršenja do isplate zaostalih zarada. Molimo da se imovina firmi ne prodaje u bescenje zbog tužbi radnika, a molimo i da se radnicima ne isključuje struja zbog neplaćenih računa“, objašnjava Spasić.

(Kraj)

ena

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Radnici propalih firmi još čekaju plate

Izvor: OkRadio.rs, 18.Mar.2013

Radnici propalih niških društvenih firmi od države još čekaju isplatu zaostalih plata. Prema prvobitnoj najavi, Ministarstvo finansija trebalo je da do kraja januara predloži modele isplate zaostalih zarada, ali je potom ovaj rok produžen do 31. marta. Predsednik Radne grupe za rešavanje socijalnih...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.