Izvor: JUGpress.com, 23.Jul.2023, 17:48

Rad u marketingu zamenio izradom edukativnih igračaka

NIŠ

U novootvorenoj Ulici suvenira koja se nalazi na Keju Kola strpskih sestara, u hladu drvoreda ušuškane su kućice koje koriste članovi udruženja koji se bave ručnom izradom suvenira kao i predmeta za čiju izradu koriste stare zanate. Na taj način čuvaju tradiciju ali turistima i građanima nude suvenire koji će ih danima podsečati na vreme provedno u „vilinom gradu“. Mađu čuvarima starih zanata našao se i Dragoljub Potić. Mada ne može da se svrsta na listu čuvara >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << tradicije, predmeti koje je on izložio privlače pažnju, uglavnom majki koje sa sobom vode malu decu. I on sam kaže da eto, možda, nije čuvar starih zanata ali zato pokušava da sačuva prirodu pa predmete koje nudi izrađuje od prirodnog materijala, uglavnom od drveta. A svaki predmet je unikad, nastao zahvaljujući Potićevoj mašti, a mališanima pomaže da plastične igračke zamene drvenim. Njegove igračke nisu samo od drveta, one su i edukativne.

                      „Svaki premet koji nudim kupcima je unikatan i ručno rađen. Nema komercijalnog umnožavanja. Za izradu koristim isključivo drvo. Trudim se da deci ugračke budu zanimljive ali i da su istovremeno i edukativne. Kod manje dece da posluže i za razvijanje njihove motorike“, kaže Potić koji je radno mesto u marketingu jedne izadvačke kuće zamenio izradom ovih igračaka jer je, dodaje, tu pronašao sebe.

                      U kućici u kojoj on izlaže mogu se videti najraznovrsnije puzle koje su izrađene od drveta. Na ravnoj ploči se nalaze otvori rauličitog oblika. Dodatak su elementi koje dete treba da ubaci te otvore i dobije sliku.

                       „Na jednoj od ploči mališani mogu ubacivanjem elemenata da dobiju automobil, na drugoj je povrće, treća je sa slikama voća. Koristim i boje kako bi privuko dečiju pažnju a oni je zadržali dok ne popune sva mesta ponuđenim elementima i tako dobiju konačnu sliku, a slično je sa povrćem i sa voćem“, objašnjava Potić.

                      Dajući mašti na volju otišao je još dalje pa je ponudio nešto i deci školskog uzrasta, ali u nižim razredima.

                      „Želeo sam da što pre savladaju raspored planeta u Sunčevom sistemu. Nekima je problem da zapamte raspored i nazive planeta. Poigrao sam se malo sa tim pa sam napravio neku vrstu puzla Sunčevog sistema. U odgovarajuće otvore uglavljaju se elementi odgovarajućeg oblika  a radi se, zapravo o planetama. Na taj način deca već od malih nogu se sreću sa Sunčevim sistemom i raporedom planeta u njemu. To im ostaje u sećanju pa kasnije u školi savladaju lakše i lekciju“, objašnjava Potić.

                       Za izrdadu puzli potebno mu, zavisi od veličine i broja komada kao i od njene same složenosti nekada više a nekada manje vremena. Sate ne broji jer dok radi uživa u tome.

                      U njegovoj kućici se krije još puno iznenđanja za mališane, ali i za one starije, a najvažnije je to da je sve urađeno od prirodnog materijala i da nema plastike. Važnu ulogu igra i mašta a ona, kao i deci, Potiću ne nedostaje.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.