Izvor: JUGpress.com, 03.Jan.2024, 10:38

RIK objavio konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji

BEOGRAD

Republička izborna komisija (RIK) je u utorak uveče, posle ponovljenih izbora za narodne poslanike na osam biračkih mesta objavila rezultate parlamentarnih izbora.

RIK je na svom sajtu objavio rezultate na osnovu svih obrađenih biračkih mesta, a po kojima je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila 46,75 odsto glasova.

Opoziciona lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je 23,66 odsto glasova, a lista “Ivica Dačić – premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Srbije” 6,55 odsto.

Koalicija NADA osvojila je 5,02 odsto glasova, lista Branimira Nestorovića “Mi – glas iz naroda” 4,69 odsto glasova, a koalicija “Nacionalno okupljanje” stranke Zavetnici i pokreta Dveri 2,76 odsto glasova.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto glasova, Srpska radikalna stranku 1,46 odsto, a lista koju su predvodili Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov 0,76 odsto glasova.

Lista “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” dobila je 0,57 odsto, a lista “Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” 0,35 odsto glasova.

Lista Narodna stranka osvojila 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto, piše na sajtu RIK-a.

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, a lista Saše Radulović i Borisa Tadić 1,18 odsto glasova.

Za listu “Srbija na zapadu” glasalo je 0,14 odsto, dok je lista “Albanska demokratska alternativa” dobila 0,08 odsto glasova.

Građani Srbije su u utorak, 2. januara, glasali na dva biračka mesta u Bačkom Petrovcu, tri u Beloj Palanci i na po jednom mestu u opštinama Beočin, Mionica i Petrovac na Mlavi.

Izbori su ponovljeni na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na izborima od 17. decembra, kao i tamo gde su poništeni rezultati glasanja zbog nepravilnosti.

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra u Srbiji.

Od tada u Beogradu protestuje deo opozicije tvrdeći da su bili neregularni, što vlast Srpske napredne stranke negira. Koalicija “Srbija protiv nasilja” zatražila je održavanje novih izbora po fer i demokratskim standardima.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora. Svedočenja o tome zabeležio je i Radio Slobodna Evropa.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Vlast predvođena Srpskom naprednom strankom negira da su postojale veće izborne nepravilnosti, uz ocenu da su ovo bili “najčistiji izbori do sada”.

Izvor: Radio Slovodna Evropa

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.