Pušenje i dalje popularno među Srbima

Izvor: juGmedia, 31.Jan.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušenje i dalje popularno među Srbima

NIŠ – Povodom obeležаvаnjа 31. januara, Nаcionаlnog dаnа bez duvаnskog dimа, u Gradskoj kući održan je stručni skup na kome su predstavljeni rezultati dosadašnje borbe protiv pušenja.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Niš i Uprave za omladinu i sport istakli su da se broj pušača u Srbiji od 2000. godine smanjuje, ali da se po broju pušača naša zemlja i dalje nalazi u svetskom vrhu.

Statistika pokazuje da u Srbiji puši svaki drugi muškarac i svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << treća žena.  

„U odnosu na 2000-tu godinu situacija je nešto bolja. Te godine je Srbiji pušilo 40,5 odsto odraslog stanovništva. Za šest godina broj pušača je smanjen za sedam odsto, a tokom godine očekujemo nova istraživanja koja će pokazati koliki je sada procenat pušača“, izjavio je Čedomir Šargić iz Instituta za javno zdravlje.

On je istakao da posebno zabrinjavaju podaci o izloženosti dece duvanskom dimu.

„U 2000-toj godini čak 97 odsto dece bio je izložen duvanskom dimu, a 2008. godine taj procenat je smanjen na 76,9 odsto. To su i dalje veoma zabrinjavajuće brojke“, naglasio je Šargić.

Prema Šargićevim rečima veliki problem u Srbiji je to što se pušenje i dalje smatra samo lošom navikom, a zapravo je to bolest zavisnosti, poput alkoholizma i narkomanije.

Šagrić je istakao da će Insitut za javno zdravlje i u narednom periodu realizovati razliite kampanje i akcije kojima će građane upoznati o štetnosti pušenja. On je dodao da će kampanje biti organizovane zajedno sa lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama, školama, fakultetima i crkvom.

Violeta Nikolić psiholog u Upravi za obrazovanje, omladinu i sport izjavila je da se broj pušača među učenicima u niškim školama smanjuje.

„Istraživanjem koje je rađeno 2004. godine bilo je utvrđeno da puši 23 odsto dece uzrasta od petog razreda osnovne škole do završnih godina srednje škole. U poslednjem istraživanju rađenom 2012. godine taj procenat pušača bio je 11 odsto“, kazala je Nikolić.

Ona je podvukla da je smanjenju broja pušača među mladima doprinela sveobuhvatna kampanja protiv pušenja i primena Zakona o zabrani pušenja.

                                                               (Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.