Izvor: JUGpress.com, 21.Maj.2020, 16:44

Prvi studenti se vratili u studentski dom

   NIŠ

                Prvi studenti su se već vratili u svoje sobe studentskog doma u Nišu, njih 221. Radi se o onima za koje su već počele obaveze na fakultetima, odnosno ispiti u odloženom aprilskom roku. Stanari se vraćaju i u paviljon kod Medicinskog fakulteta, koji je u prethodnom periodu bio pretvoren u COVID bolnicu u kojoj je u jednom trenutku bilo preko 200 pacijenata. Studente su, prema rečima Radeta Rajkovića, direktora Studentskog centra Niš, dočekale >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sređene sobe u kojima mogu da se osećaju potpuno sigurno jer su sanitarno-higijenske mere podignute na najviši nivo, a otišlo se i korak dalje, pa su za studente obezbeđene nove posteljine. Sobe su u svim paviljonima dezinfikovane dva puta, nakon čega je odrađano fino čišćenje. Novi talas studenata se očekuje u petak, subotu i nedelju.

               „Svi objekti Studentskog centra su potpuno bezbedni i spremni za povratak studenta. Nivo sanitarno-higijenskih mera je podignut na visok nivo po preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, Instituta Batut i Instituta za javno zdravlje u Nišu. Boravak studenata i ishrana u našim objektima su na visokom  nivou, a na to nas obavezuju i naši standardi ISO 22000 koje imamo, a već 13  godina radimo po standardima koji su propisani i što se tiče ishrane i što se tiče smeštaja,  tako da nije bilo teško prilagoditi se novim uslovima“, kaže Rade Rajković, direktor Studentskog centra.

Studentski dom

               Da se strogo vodi računa o sigurnosti studenata pokazuje i procedura ulaska u dom. Akademce na samom ulazu očekuje dezinfekciona barijera, potom sledi dezinfekcija ruku, a onda odlazak u sobu. Sve što studenti dotaknu zaposleni u Studentskom centru već narednog trenutka dezinfikuju.

              „Stanar sam ovog doma već godinama, vratio sam se pre par dana. Zatekao sam sobu kao što sam je i ostavio. Stvari su spakovane i obeležene, a tako smo se i dogovorili kada smo odlazili. Najiskrenije, sa velikim nestrpljenjem sam čekao da se vratim u dom i  na fakultet posebno jer sam pri kraju studija“, kaže Petar Spasojević iz Čačka, student šeste godine medicine na Medicinskom fakultetu u Nišu. „Dočekale su nas čiste i uredne sobe i prezadovoljan sam“.

               Direktor  Studentskog centra dodaje da je centralna kuhinja u kojoj se priprema hrana za studente takođe spremna za dolazak akademaca, ali i da nije prestajala sa radom ni u vreme vanredne situacije.

              „Studentski centar je bio u pripravnom stanju i pre uvođenja vanrednog stanja 15. marta. Pripremali smo hranu za sve COVID centre,  u Paviljonu 3, Učeničkom domu, u  Hali „Čair“, potom smo priprenali hranu i za Narodnu kuhinju, a nakon izbijanja epidemije u Gerontološkom centru pripremali smo hranu i za njih. Trenutno na ishrani imamo 350 studenata“, kaže Rajković.

                Prema njegovim rečima, prvi studenti su stigli u petak, krajem protekle nedelje.

Rade Rajaković

              „Do sada se vratilo 220 studenata, i nešto više od 350 studenata imamo na ishrani u ovom trenutku. Drugi talas povratka studenata očekujemo u petak, subotu i nedelju, a oni će se u paviljone smeštati od 8 do 15 sati. Već u ponedeljak studenti nastavljaju sa aktivnostima koje imaju na svojim fakultetima. Inače, u dom mogu da se vrate samo oni studenti  koji imaju obaveze na fakultetu i to potvrde odgovarajućom potvrdom sa fakulteta“, objašnjava Rade Rajković.

             On dodaje da u paviljonima Studentskog doma u Nišu ima 954 mesta. Sve sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i nešto malo ima trokrevetnih.

            Cene smeštaja nisu menjene. Mesečna stanarina za sobe druge kategorije iznosi 1430  i 1860 dinara za sobe prve kategorije. Cena  ishrane u menzi za mesec dana i tri obroka je 5130 dinara. Meni je kompletan i svakog dana studentima je ponuđeno pet do šest vrsta jela od kojih je jedno obavezno posno.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.