Izvor: JUGpress.com, 29.Jun.2023, 21:47

Prostor ispred Beogradske kapije dobiće nov izgled

NIŠ

 Radovi na uređenju prostora ispred Beogradske kapije, uveliko su u toku, objavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na svojoj zvaničnoj fejsbuk strani. Kako je ranije najavljivala na tom prostoru  planirana je izgradnja trga koji će se, u skladu sa zahtevima struke, na pravi način uklopiti u ambijetalnu celinu kojom dominira najpoznatiji spomenik kulture, Tvrđava.

                            >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vrednost projekta je 46,9 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena posredstvom javnog poziva Ministarstva kulture pod nazivom „Gradovi u fokusu 2023. godine“.

                              Na proteklom gradskom veću, gradski većnik Miroslav Đokić zadužen za komunalne delatnosti, kazao je da su sva postojeća stabla na pomenutom trgu  ušla u projekat koji je izradio Zavod za urbanizam, tako da ni jedno neće biti posečeno, već da su pored tih stabala predviđeni novi drvoredi koji će imat imati pop – up sisteme za automastsko zalivanje.

                              Osim što će prostor biti obogaćen novim zelenilom i klupama za odmor šetača u najavi je i da će se na njemu nalaziti niki od novh spomenika koji su u planu da budu urađeni, a pre svega se misli na spomenik kralju Milanu.

                          Podsećanja radi na prostoru na kome će nalaziti novi trg nekada se nalazila Cvetna peijaca koja je, kako bi se za „otvorila“ Beogradska kapija, raseljena. Selidba prodavaca sa Cvetne pijace je svojevremno propraćena i njihovim protestom budući da nisu bili zadovoljni lokacijom na koju ih grad seli jer su udaljeniji od centra grada što je, kako su sami tada kazali, uticati na prodaju robe koju nudi.

                   Tako se jedna od najlepših kapija niške Tvrđave našla pred očima javnosti a mnoge Nišlije, posebno one mlađe, nisu ni znali da ona postoji. U vreme gradske slave Car Konstantin i carica Jelena na ovom prostoru je uz posebne svetlosne efekte održan i koncert koji je bio dobro posećen, a na ovaj način se pokazalo da ovaj prostor može da postane primamljiv za turiste ali i za organizovanje kulturnih događaja. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.