Promocija vina i hrane sa Hilandara u decembru u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 04.Okt.2018, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija vina i hrane sa Hilandara u decembru u Nišu

NIŠ

 

U Nišu će početkom decembra biti održana promocija  hrane, dugo čuvanih hilandarskih recepata i vina koje se pripremaju u Hilandaru i Svetoj Gori.

Tim povodom gosti Grada bili su predstavnici Udruženja kuvara Svete gore i manastira Hilandara. Njih je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima.

Gradonačelnik Bulatović je zahvalio na časti koja je ukazana Nišu da bude prvi grad u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u kome će se predstaviti ukusi hrane i vina svetogorskih manastira. Kako je kzao biće to i prilika da se promovišu i turističkih kapaciteta i turističke ponude Niša. Bulatović je istakao da je Grad spreman da podrži i pomogne organizaciju ovog jedinstvenog događaja, koji će se, kako je najavljeno, posle Niša organizovati i u Beogradu i Novom Sadu.

Organizator ove jedinstvene manifestacije, koja se po prvi put održava u našoj zemlji, je niški Centar za istraživanje medijskog prostora u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš.

Zdravko Stojnić  iz Centra za istraživanje medijskog prostora je podsetio da je saradnja Nišavskog okruga i opštine Volvi u Grčkoj započela u maju ove godine. Saradnja se nastavila tokom leta i predloženo je da se promocija hrane i vina  sa Hilandara održi  i  u Nišu. Otkriće nam tajne nekih dugo čuvanih recepata na Hilandaru.

“ Promocija je previđena za decembar, utvrdićemo da, i biće održana u nekom dobrom ugostiteljskom objektu. Predviđeno je prisustvo de 50 ljudi iz sveta ugostiteljstva i turizma., poznavaoci vina. Biće to na neki način medijska ekskluziva jer ćemo se upoznati sa nekim receptima koje su strogo čuvane i koje niko nema”, rekao je organizator Zdravko Stojnić.  

Delegacija iz Grčke, koju čine komercijalni menadžer manastira Hilandar, Zaharios Panajotidis, glavni kuvar manastira Hilandara Hristos Gremos i šef kuhinje Kasioras Marios, gradonačelniku je prenela  pozdrave Igumana manastira Hilandar Arhimandrita Metodija i zahvaliai na gostoprimstvu i spremnosti da podrži i pomogne predstavljanje i promociju vina iz manastirskih podruma i vinograda, kao i drevnu kuhinju Atosa i Hilandara.

Zaharios Panajotidis poseduje rsestoran u regiji Olimpijade i Stavrosa a ujedno je i komercijalni direktor manastira Hilandar. Prema njegovim rečima narod u Srbiji, koji Hilandar doživljava kao jednu od svoijih najvećih svetinja i hiljadugodišnji centar duhovnosti, dobiće priliku da upozna i neke od dugo čuvanih tajni, ali i znamenitosti Hilandara, koje, iako nisu direktno vezane za duhovnost i veru, predstavljaju deo našeg nasleđa.

“ Došli smo ovde da ispitamo mogućnosti organizacije jedne gala večere , da promovišemo vina Hilandara, zajedno sa receptima Sete Gore. Želimo da ovo organizujemo pre odlaska za Beograd, 7. decembra. Ne možemo mnogo da govorimo o kuhinji Svete Gore ali je možemo okusiti  i zato smo odlučili da je ovde prezentujemo. U Hilandaru se ne spremaju jela sa meso, nego sa ribom, morskim proizvodima, povrćem ali mi o tome ne govorimo, ”, rekao je Zaharios Panajotidis i zahvalio se Zdravku Stojniću što mu je omogućio da poseti “ prelepi grad Niš”.

O glavnom meniju će se tek dogovoriti ali biće baziran na četiri jela, dezert i i tri vrste sverogorskog vina.  

Biće to  prilika za bliže povezivanje i saradnju Niša i Svetogorskih manastira i u turističkom smislu, kao i za unapređenje razmene u oba smera upravo kroz promociju i razvoj gastroturizma, započetu tokom proleća.

Pored Gradonačelnika, prijemu su prisustvovali i gradska većnica Jelena Mitrovski, direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić, kao i inicijator čitave ove manifestacije. Uroš Parlić je istakao da Niš ima saradnju sa nekoliko grčkih gradova i to ne samo turističku već sveobuhvatnu gradsku saradnju.

“Sve ovo ima i humanitarni aspekt jer će deo ovih sredstava biti uplaćen za obnovu našeg manastira na Svetoj Gori. Ovo je bratska, duhovna saradnja u kojoj obe strane dobijaju”, rekao je Parlić.  



PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.