Izvor: JUGpress.com, 13.Nov.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija stipendija za studiranje u Rusiji

LESKOVAC

Učenici srednjih škola sa teritorije grada su imalli nesvakidašnju priliku da prisustvuju prezentaciji stipendija za studiranje u Rusiji na osnovnim, master i doktorskim studijama. Prezentaciju je održala Viktorija Rjapuhina, profesor Ekonomskog fakulteta Univeziteta Šuhov u Rusiji i rukovodilac Instituta za srpski jezik i komunikaciju u Belgorodu, koja je i sama deo svojih studija provela na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Ona je i profesorka inovacionog menadžmenta i rukovodilac >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Srpskog resurnog centra na Institutu za srpski jezik i komunikaciju u Belgorodu.

„Kad ste mladi, vredni i motivisani imate mogućnosti, a ja sam danas na poziv vaših kolega došla da vam predočim mogućnost da upišete u Rusiji studije finansirane iz budžeta, jer to podrazumeva međunarodni ugovor o saradnji naše dve zemlje koji omogućava studiranje ruskih državljanina u Srbiji i srpskim državljanima u Rusiji. Ovo znači da, ako ispunjavate kriterijume, možete da upišete jedan od najboljih univerziteta koji se nalaze u raznim gradovima u Rusiji: Moskvi, Sankt Peterburg, ali i u Belgrodu koji u svom sastavu ima jedan od svetskih univerziteta poznat po svim tehničkim sferama kao što je: IT tehnologija, arhitektura, mašinstvo, tehnološko-hemijsko tehnologije za izgradnju građevinskih materijala itd. Jako poštujem ljude koji su bili dovoljno hrabri da odu negde daleko u inostranstvo jer taj nivo znanja koje steknete negde van se razlikuje od nivoa znanja koje stičete u vašoj blizini što je važno za razmenu iskustava. Kad ste u inostranstvu brže se osamostalite, počnete na drugačiji način da razmišljate, mnoge stvare postaju lakše, kao što je samo putovanje, ali i komunikacija – komunikacija sa predstavnicima drugih kultura. Važno je da znate i da ćete kao studenti iz Srbije imati iste uslove kao i studenti iz Rusije.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u svom obraćanju je naznačio da studiranje u inostranstvu je odlična prilika da se prošire vidice, stekne lično iskustvo i usavršavanje.

„Što više zemalja posetite i kultura upoznate, samim tim ste bogatiji. Mladi ljudi kroz studiranje bilo gde u inostranstvu postaju samosvesniji, samostalniji i zreliji, stiču raznorazne kontakte, uče strane jezike i stiču međunarodna poznastva. Istraživanja su pokazala da je stopa nezaposlenosti studenata koji su bili na razmeni studenata znatno manja u odnosu na one koji se nalaze na domaćem terenu. Pored toga, mladi postaju mnogo fleksibilniji, sposobniji da pokrenu veliki broj inicijativa, sposobniji za buduću saradnju.“

Državni univezitet „V. G. Šuhov“ se nalazi u Belgorodu, gradu sa 450.000 stanovnika, nekih 600 kilometara jugozapadno od Moskve. Belgorod je dobro povezan avionskim i voznim saobraćajem pre svega sa Mosvkov i Sankt Peterburgom. Univerzitet ima 27.000 studenata, koji žive u studentskom naselju u okviru koga postoje sportski centar, Dom zdravlja, biblioteka… Oko 2.500 studenata je iz inostranstva i to je bukvalno svet u malom, jer oni dolaze iz Afrike, Južne Amerike, Azije i Evrope. Diplome sa ovog univerziteta se priznaju u Evropi i svetu uz nostrifikaciju koja obično traje do dva meseca. Nije potrebnno znanje ruskog jezika, ali je poželjno. Ukoliko budući student ne zna ili nedovoljno zna ruski jezik, on će najpre upisati pripremni kurs gde će učiti ruski, ali i stručne predmete na ruskom, kako bi savladali terminologinju i osposobili se za buduće školovanje.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.