Izvor: JUGpress.com, 24.Sep.2021, 18:17

Preko 20 tona turšije za 6.000 niških studenata

NIŠ

Zaposleni u Studentskom centru u Nišu ovih dana imaju pune ruke posle, ili preciznije pune ruke povrća. Pred njima je ozbiljan zadatak, da pripreme preko 20  tona domaće zimnice za preko  6.000 niških akademaca koji se hrane u studentskim menzama. Inače, Studentski centar u Nišu je jedini u Srbiji koji na tradicionalan način, po receptima koji se koriste u domaćinstvima, priprema sa studente zimnicu i to rade od osnivanja. Studentima niških fakulteta u toku zimskog semestra >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ovako pripremljena zimnica je prava poslastica, a količine koje su uskladišćene u podrumu Studentskog centra nestanu već do kraja februara i početkom marta.

“Količina koju ove godine pripremo za 30 odsto je manja u odnosu na pre dve godine, ali će se u burićima naći od 20 do 22 tone povrća pripremljenog za zimu. Smanjili smo količinu zbog epidemije korone jer sada studenti nastavu prate onlajn pa ih je manje u menzama, ali na tanjiru uvek mora da se nađu zimske poslastice. Nekada smo pripremali i do 40 tona zimnice”, kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra.

Dodaje da radnici u Studentskom centru pripremaju šest vrsta povrća.

                     “Krenuli smo sa  pripremom od 5.septembra i priprema je pri kraju. Za pripremu, osim soli i šećera, koristimo isključivo povrće koje je proizvedeno u okolini Niša, to znači da je sve sa domaćeg tržišta iz Aleksinca, Leskovca. Za sve sirovine koje koristimo za pravljenje zimnice postoje atesti kako bi proizvodi bili bezbedni za studente”, kaže Ranđelović.

                     Najviše se priprema  kiseo kupus i kisela paprika. Od ovog povrća se za studente pripremaju salate ali se od kupusa spremaju i jela, posebno sarme koje niški akademci obožavaju. Paprike se u toku zime koriste i za punjenje.

                     “Tu su još i karfiol, šargarepa, zeleni paradajs, a za one studenti koji vole ljuto tu su i ljute papričice”, dodaje Slobodan Ranđelović.

                      Krajem novembra studenti počinju da se slade ovim proizvodima pripremljenim na način kako to rade i njihove bake i mame. I dopada im se jer se neki od njih za vreme ručka odlaze i po repete, a na kraju zime ne ostane ni kilogram od pripremljene količine.

                      “Broj jedan u pripremi zimnice kod nas je kvalitet.Sve je sertifikovano, znamo gde je proizvedeno, svuda su standardi maksimalno ispunjeni. Količine koje smo nekada pravili su bile impozantne, do 40 tona. Sada je ta cifra manja zbog situacije u kojoj se nalazimo. Studenti u toku  zime obožavaju da jedu sarmu koju pravimo od kiselog kupusa, a vole i kisele salate pa zbog toga i kiselimo više vrsta povrća”, kaže Slađana Arsović, tehnolog i dodaje da niški studenti najviše vole da jedu karfiol.

                   Sve to potvrđuje i Dušica Jevđić Delić, nutricinista čiji je zadatak da studenti dobiju sve ono što im je potrebno da mogu da odgovore zahtevima na svojim fakultetima i da dobro uče.

                    “U našoj zimnici nema konzervansa i to je ono što je čini zdravom. Uzorci zimnice se šalju i Institutu za javno zdravlje Niš i kada nam oni kažu da je sve u redu ona može da se nađe na stolovima i u tanjirima studenata.Inače, zimnica je jako zdrava i puna vitamina i zato je važno da je studenti jedu i tako na prirodan način unesu potrebne vitamine”, kaže Dušica Jevđić Delić.

                    Zimnica je uskladištena u najveći špajz u Nišu koji se prostori ne 400 kvadrata, a ustvari je to atomsko sklonište. Posle kupusa koji će tek doći na red za pripremu, stavljaju se kornišoni.

                  Menze Studentskog centra u Nišu poznate su i po tome što se salate, pa i turšija i ostalo ukiseljeno povrće služe po sistemu švedskog stola. Dakle, u neograničenim količinama, a  kako ništa na kraju sezone ne ostane, studenti vole da je jedu. Možda je jedan od razloga i to što ih podseća na kuću i bakinu kuhinju u kojoj je uvek bilo turšije.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.