Izvor: JUGpress.com, 07.Nov.2019, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni delovi Strategije Nacionalnog saveta Albanaca

BEOGRAD

Na sastanku u organizaciji Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i uz podršku misije OEBS, Nacionalni savet Albanaca predstavio je nacrt Strategije rada za 2020.-2025. godinu.

Ragmi Mustafa, predsednik NSA, predstavio je delove Stategije iz četiri oblasti u kojima NSA ima ovlašćenja, službena upotreba jezika i pisma, informisanje, obrazovanje i kultura. U konstruktivnoj atmosferi, predstavnici ministarastava i institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << saglasili su se da je ova vrsta koordinacije neophodna i u daljem radu, kako bi se unapredio položaj albanske nacionalne manjine u svim životno važnim segmentima.

Strategija između ostalog predviđa štamapanje Kataloga najčešćih albanskih imena i prezimena, ispisivanje naziva ustanova i ulica dvojezično i upotrebu albanskog jezika u javnim institucijama, unapređenje informisanja albanske manjine kroz pružanje podrške proizvodnje medijskih sadržaja na albanskom jeziku i profesionalizaciji medijskih radnika. U segmentu obrazovanja izdvojene su tri teme, obezbeđivanje udžbenika za osnovne i srednje škole, stručno usavršavanje I profesionalni razvoj nastavnika koji izvode nastavu na albanskom jeziku i priznavanje diploma.

Iz oblasti kulture nagalašene su teme izgradnja internet platforme “Digitalni muzej”, dopunjavanje knjižnog fonda na albanskom jeziku u javnim biliotekama u tri opštine i osnivanje Zavoda za kulturu.

Predstavnici svih državnih institucija na ovom sastanku saglasisli su se da će pružiti punu I neophodnu podršku u realizaciji Strategije NSA.

Prvom u nizu sastanaka, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalane samouprave, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Službe Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zavoda za unapređenjivanje obrazovanja i vaspitanja i predstavnici OEBS-a.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.