Izvor: JUGpress.com, 20.Mar.2018, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen program nove kulturne manifestacije „Borini književni dani“ 

VRANJE

Ove godine Grad Vranje će po prvi put, u čast pisca „Koštane“ i „Nečiste krvi“ organizovati kulturnu manifestaciju „Borini književni dani“, saopštila je na konferenciji za novinare član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje,  Zorica Jović.

„Bora je nesumnjivo brend našeg grada. Odlučili smo da u znak zahvalnosti velikanu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << srpske književnosti ove godine po prvi put organizujemo manifestaciju „Borini književni dani“, rekla je većnica.

Ona je dodala da ova trodnevna manifestacija čiji je pokrovitelj  grad nema nikakve veze sa „Borinom nedeljom“ čiji je organizator Književna zajednica.

Nosilac programa manifestacije je Biblioteka „Bora Stanković“,  koja zahvaljujući svojoj istoriji, predanosti i radu zaslužuje da bude organizator ovog kulturnog događaja.

„Za Biblioteku kao najstariju ustanovu kulture u gradu koja je osnovana godinu dana nakon oslobođenja Vranja od Turaka 1879. godine i koja Borino ime nosi od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu velika je čast što će biti organizator trodnevne književne manifestacije. To je slučaj i u drugim gradovima, kao što su Valjevo, Čačak i Smederevo, u kojima biblioteke organizuju ovakve manifestcije. „Borini književni dani“ trebalo bi da postanu tradicionalni, a naredne godine se planira raspisivanje konkursa za najbolju kratku priču“, rekla je direktorka Biblioteke u Vranju, Vesna Petric.

 Manifestacija, koju će prigodnom besedom otvoriti gradonačelnik dr Slobodan Milenković počinje 21. marta u Galeriji Narodnog muzeja. Tada će biti predstavljen književni portret Valentine Zlatanović Marković, Vranjanke koja živi i radi u Užicu. O njenom stvaralačkom radu govoriće prof. dr Goran Maksimović.

Dan kasnije predviđeno je književno veče na kome će biti predstavljen roman „Zavodnik ništavila“, Predraga Markovića.

„Borini književni dani“ završavaju se 23. marta na dan rođenja pisca koji je proslavio Vranje. Pre podne na spomenik Bori Stankoviću u Gradskom parku biće položeno cveće.

Za kraj planirano je još jedno književno veče, kada će biti biti predstavljena knjiga „Terapija svesti“ Blagoja Savića.

Za organizovanje ovog kulturnog događaja iz gradske kase bviće izdvojeno pola miliona dinara.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.