Predstavljen program “Zajedno za održivi biznis” UNDP-a

Izvor: JUGpress.com, 18.Jan.2019, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen program “Zajedno za održivi biznis” UNDP-a

 NIŠ

U  Nišu je u prostorujama EU info kutka u organizaciji Enece iz Niša održana   prezentacija Programa „Zajedno za održivi biznis“. Ovaj novi program Ujedinjenih nacija za razvoj ima za cilj da podrži i promoviše preduzeća iz Srbije koja žele da istovremeno posluju odgovorno u društvu i da budu profitabilna i konkurentna.Jedan od uslova za konkurisanje za ovaj program je da preduzeća posluju najmanje dve godine.

„Eneka je već  15 godina prisutna >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na teritoriji južne Srbije i Srbije uopšte, kao organizacija koja pomaže preduzetnicima i malim biznisima da pokrenu ili prošire svoje poslovanje. I sada se trudimo da pratimo sve programe koji mogu da pruže finansijske i nefinansijsku, stručnu pomoć i podršku biznisima. U tom smislu  Eneka sarađuje sa UNDP , programom ujedinjenih nacija za razvoj, i ovom prilikom organizovali smo u Nišu prezentaciju najnovijeg programa podrške preduzetnicima i njihovom biznicu. Važno nam je da istaknemi da je ovo prva prezentacija u Srbiji i održava se upravo u našem gradu“, rekao je Miliboje Jovanović projekt menadžer Enece

U EU info centru okupili su se predstavnici  dvadesetak firmi koju su imali priliku da čuju predstavljanje programa koji nudi kvalitetnu , kako mentorsku, tako i savetodavnu podršku vezano za globalne celjeve, životnu sredinu, društeno odgovrno poslovanje. Prisutne firme su iz agro, prehrambene industrije, drvne, tekstilne, energetike, edukacije i obrazovanja i turizma.

„Iz saradnje sa UNDP treba da proistekne direktna podrška za pokretnja i proširenja biznisa. Tu je  prisutan i onaj glavni deo, posmatanje jedne šire slike i glednje u budućnost   Važno je da budemo održivi. Treba razmišljati i o globalnim ciljevima“, rekao je  Milivoje Jovanović iz Enece

Ideja čitavog programa je da se prepozna, ojača, promoviše društvena  odgovornost, odnosno pomogne mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji. To su preduzeća koja već posluju na tlu Srbije a  sada se uz pomoć ovog programa želi da se pojača njihova odgovornost ,  doprinese razvoj društva,  ekonomije, ali i dodatnih vrednosti koje su u  oblasti zaštite životne sredine. Program doprinois razvoju lokalnih samouprava , lokalnih zajednica. Program se sprovodi u Srbiji.

Srbija je jedna od pilot zemalja u kojima se sprovodi ovaj program ali, kako kaže Katarina Vukšić iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj,  ovakav sličan program se sprovodi i na globalnom nivou, u  drugim zemljama u kojima je UNDP prisutan .

„Postoji  mogućnost uvezivanja na malo većem nivou promovisanja ovih preduzeća. Program je skrojen prema potrebama Srbije. Za čitav proces u kome će konsultanti i eksperti za različite oblasti , od poslovanja, komunikacije , marketinga, specifične oblasti  održivog poslovanja i doprinosa održivom razvoju, pružiti podršku kompanijama“, rekla je Katarina Vukšić, koordinatorka projekta Cirkularna ekonomija, UNDP Srbija . Ona je dodala da u programu mogu da učestvuju do deset kompanija i da će on „ biti skrojen“ prema potrebama samih kompanija.

Na prezentaciji Programa prisutni su upoznati sa nekim novim trendovima koji u buduće vreme mogu da postanu komparativna prednost i da utiču direktno na poslovanje, sa procesom selekcije, kriterijumima i potrebniom dokumentima za prijavu.

Kako je rečeno preduzeća koja će dobiti pomoć iz ovog programa biće „ pioniri  u tranziciji Srbije ka cirkularnoj ekonomiji“.

„Prisutni predstavnici preduzeća imali su mnoga pitanja za prezentere programa. Interesovalo ih je da li su neka određena vrsta poslovanja mogu da budu prihvatljiva za ovaj program, da li je bitno za apliciranje dužina postojanja preduzeća , da li je važno finansijsko stanje i da li je to odlučujuće. Bilo je pitanja koje je imalo rodnu komponentu, tačnije da li će se ocenjivati ravnopravnvost, odnosno ako hoće li preduzeća koja podržavaju osnaživanje žena imati prednost i odgovorili smo da će se to  sagledati i podržati posebno“ rekla je Katarina Vukšić.

Pitali su i za sam proces prijave i to koliko će biznisa biti podržano .

„Mi ćemo se truditi da što više biznisa sa juga Srbije bude uključeno u ovaj program i da krz, pre svega mentorsku podršku, se uključuju u te neke tokove koji su bitni i koji njima mogi da služe za dalju promociju njihovih biznisa“ rekao je Milivoje Jovanović iz Enece.

Deset  odabranih preduzeća će tokom šest meseci programa raditi sa timom eksperata na razvoju novih proizvoda i usluga i integrisanju ekološke i društvene odgovornosti u svoje poslovanje. Odabrana preduzeća  dobiće preko 30 sati ekspertske podrške u razvoju i unapređenju biznisa.

Prijave za kompanije na konkurs mogu se poslati do 31. januara ove godine.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.