Izvor: JUGpress.com, 29.Jul.2020, 21:16

Povećan broj žrtava trgovine ljudima

VRANJE

U Srbiji su u prvoj polovini 2020. godine identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima što je više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima u Vranju.

Tokom prvih šest meseci 2019. godine, identifikovano je 29 žrtava trgovine ljudima. Ovo povećanje predstavlja zabrinjavajući trend koji ukazuje da je potrebno dodatno unapredjivati proces identifikacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ali unaprediti i ne zapostaviti programe prevencije, kažu u Lokalnoj mreži za borbu protiv trgovine ljudima.

Aktivnosti ove organizacije se sprovode u skladu sa preporukama koje su usklađene sa aktuelnom situacijom pandemije izazvane koronavirusom.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, u Vranju će Lokalna mreža obeležiti gostovanjem na lokalnim televizijama, kao i akcijom dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Vranje.

Akcija će biti organizovana u sali OKCE, sa početkom od 10 časova.

Pored prikupljanja krvi, volonteri Crvenog krsta koji su prošli trenige za obuku na temu trafikinga, će sa svim dobrovoljnim davaocima krvi uraditi anketu o tome koliko znaju o problemu trafikinga i koliko su dobro informisani ili robuju tabuima kada se radi o ovom društvenom problemu.

U isto vreme, u sali Periodike Javne biblioteke „Bora Stanković“, volonteri Crvenog krsta koji će jednom broju novih volontera ove organizaije krsta održati obuku i prvo stručno upoznavanje sa problemom modernog ropstva koje posebno pogađa mlade ljude.

Ove godine Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima ulaže velike napore da održi kontinuitet u realizaciji mnogobrojnih  aktivnosti koje ima od samog osnivanja, 2013. godine. Želja je da se stavi akcenat na postojanje problema radne eksploatacije koji doživljava svoju ekspanziju. U septembru i oktobru biće prezentovani podaci ispitivanja i monitoringa, koji je urađen u junu i julu, u kom obimu i na koje načine je radna eksploatacija prisutna u Vranju i Pčinjskom okrugu.

Biće izložene i preporuke na koji način se boriti sa ovim vidom trgovine ljudima i koje su to institucije sistema, ustanove i organizacije civilnog društva koje mogu da najbolje pruže pomoć i zaštitu u slučajevima radne eksploatacije, kao i predstaviti načine kako se zaštititi od toga.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Veći broj žrtava trgovine ljudima nego prošle godine, radna eksploatacija u porastu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2020, 10:59

U prvoj polovini 2020. godine u Srbiji su zabeležene 34 žrtve trgovine ljudima, što je za 5 više u odnosu na isti period prošle godine, saopštavaju iz Lokalne mreže u Vranju na dan obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula i dodaju da je najveći problem radna eksploatacija...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.