Poslanici izglasali - Pirot postaje grad

Izvor: JužneVesti.com, 29.Feb.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici izglasali - Pirot postaje grad

Opština Pirot je, uz Kikindu i Vršac, postala grad nakon što su narodni poslanici sa 156 glasova "za" usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji koji ovo propisuje.

Predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić čestitao je sugrađanima i zahvalio poslanicima uz komentar da je Pirot u suštini bio grad, a da je sada to postao i formalno.

Ovo je priznanje za sve postignute rezultate u poslednjih desetak godina. Status grada će pojačati ugled >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Pirota kod investitora van naše zemlje, a ovo je i pokazatelj kojim putem Srbija treba da ide - rekao je Vasić.

Dodao je da će izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciju Grad Pirot funkcionisati kao jedinstvena gradska uprava, bez podele na opštine. Detalje o tome šta status grada donosi Pirotu, kako je rekao, saopštiće na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Inicijativu da Pirot postane grad pre 4 godine potpisalo je 7.000 Piroćanaca, a sada je u skupštinsku proceduru ušla na predlog poslanika Branislava Blažića (SNS) iz Kikinde.

Svoju ideju je za skupštinskom govornicom obrazložio time da će se u pograničnim opštinama Vršac, Pirot i Kikinda dobijanjem novog statusa stvoriti uslovi za investicije i bolji ekonomski razvoj.

Unapređenje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta - rekao je Blažić na skupštinskoj sednici.

Prema proceduri, zakon treba da potpiše predsednik Tomislavu Nikoliću posle čega će biti objavljen u Službenom listu, a 8 dana nakon toga postaje pravosnažan.

Podsetimo, predlog da Pirot dobije status grada bio je aktuelan i 3 meseca pred prethodne parlamentarne izbore - 26. decembra 2013. godine. Tada jeste ušao u skupštinsku proceduru, ali se nije stiglo do glasanja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.