Pomoć mladima sa juga da pokrenu sopstveni posao

Izvor: JužneVesti.com, 30.Mar.2016, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć mladima sa juga da pokrenu sopstveni posao

Mladi starosti od 18 do 30 godina, koji su "na birou" najmanje tri meseca i imaju ideju za pokretanje spostvenog posla, mogu da se prijave na konkurs Evropskog progresa za dodelu bespovratne pomoći. Pravo prijavljivanja imaju nezaposleni iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije.

Mladi treba da imaju prebivalište i planiraju da pokrenu biznis u jednoj od sledećih opština: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Podsticanjem preduzetničkog duha među mladima putem ovog javnog poziva, Evropska unija i Vlada Švajcarske daju doprinos rešavanju problema visoke nezaposlenosti u ovom segmentu populacije - kaže menadžer programa "Evropski progres" Grem Tindal.

Program će podržati do 20 "start-up preduzeća" u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija i prehrambene industrije sa najviše 10.000, a najmanje 2.500 evra po projektu.

To znači da će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema, uključujući i softver, koji su neophodni za pokretanje biznisa. Nakon što predlog projekta bude odobren, a pre nabavke tražene opreme, budući preduzetnici će započeti registraciju preduzeća kod Agencije za privredne registre.

Kandidati će u prvoj fazi dostaviti koncept poslovne ideje, a u drugoj će oni koji uđu u uži izbor imati obavezu da pohađaju obuke iz oblasti preduzetništva.

Samo oni koji uspešno završe program obuke i postignu unapred određene ciljeve ispuniće uslov da konkurišu sa kompletnim predlozima projekta - kaže menadžerka sektora u okviru "Evropskog progresa" Ana Nedeljković.

Konkurs je otvoren do 11. maja u 16 sati, a više informacija o samom pozivu, kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje nalaze se na sajtu "Evropskog progresa".

Ovu aktivnost, koja za cilj ima da podstakne preduzetništvo među mladima, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa 180.000 evra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.