Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2021, 12:20

Počinje upis osmaka u srednje škole

NIŠ

Liste sa željenim školama, smerovima i obrazovnim profilima su predate, baza podataka je zaključana, a učenici i roditelji će u nedelju, 11.jula znati da li će dobiti knjižice željenih škola, odnosno u koju su školu deca raspoređena. Upis u srednje škole je 12.i 13. jula od 8 do 15 sati, a prema rečima direktora, svih 20 škola u Nišu je spremno za prijem nove generacije učenika.Drugi upisni krug je 16.jula kada će neupisani osnovci moći da se upišu na preostala >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nepopunjena mesta.

Za 20 niških srednjih škola raspisan je konkurs sa 2.500 mesta, dok u svim srednjim školama Nišavskog okruga ima 3.300 mesta.

       “Pored  direktnog dolaska u školu roditelji imaju mogućnost da svoju decu upišu i elektronskim putem preko portala moja srednja škola.Na istom portalu mogu da dobiju i sve informacije koje su im potrebne a tiču se upisa. To se odnosi in a broj bodova koji im je potreban za upis”, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

       Prilikom upisa boduje se uspeh u osnovnoj školi a po tom osnovu đaci mogu da osvoje najviše 60 poena, kao i uspeh na završnom ispitu koji donosi maksimalnih 40 poena.

      “Po nekim nezvaničnim informacijama  deca su ove godine malo bolje uradila testove na završnom ispitu u odnosu na prošlu godinu tako da se očekuje mali porast praga znanja za upis. Ne u svim ali u atraktivnijim školama da mada za sada to niko  pouzdano ne zna”, dodaje Milorad Gavrilović.

       Pravno-poslovna škola, kao i ostale škole u gradu, je spremna za upis nove generacije niških srednjoškolaca.

       “Stavili smo putokaze, odredili učionice u kojima čemo upisivati učenike, komisije su formirane. Imamo ukupno 180 mesta što je 6 odeljenja, dva za poslovne  administratore, dva  odeljenja pravno poslovnih tehničara, i  po jedno odeljenje za tehničare zaštite od požara i finansijske administratore”, objašnjava Gavrilović.

       Gavrilović dodaje da su se mnogi roditelji  već interesovali za prag znanja, odnosno broj bodova koji je osnovcima potreban da bi upisali neku od srednjih škola, ali to nikada sa asigurnošću ne može da se kaže nudući da se i prag znanja ali i interesovanje učenika za škole menja iz godine u godinu.

         U ponedeljak počinje i upis učenika u Muzičku, Umetničku i specijalizovana odeljenja niških gimnazija. Oni se boduju na taj način što se bodovima iz škole is a završnog ispita dodfaju i bodovi sa prijemnih ispita koje su ovi đaci polagali desetak dana pre završnog ispita.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.