Izvor: JUGpress.com, 23.Jul.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela 13. Međunarodna kolonija animiranog filma

NIŠ

  Trinaesta Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade „Pantelej 2019“, svečano je sinoć otvorena u Oficirskom domu, projekcijom najboljih filmova sa prošlogodišnje manifestacije. Koloniju je otvorio Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej, a do kraja kolonije grad će živeti u znaku animiranog filma koje će stvarati mladi zaljubljenici u ovu umetnost kojih u gradu ima sve više,a koji svoju ljubav sve češće na festivalima pretvaraju u nagrade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
                        “Ovo je trinaesta manifestacija, a kako traje toliko godina verujemo da je dobra i da treba da učinimo sve da nastavi da traje i dalje”, kaže Bratimir Vasiljević, predsednik GO Panelej”, kaže Bratimir Vasiljević. “Kolonija je postala međunarodna jer su sa nama sada ovde i učesnici iz Rusije, Bugarske i Republike Srpske. Naša želja je i bila da se kolonija omasovi i da privuče što veći broj mladih i talentovanih ljudi, a posebno nas raduje to što imamo i učesnike iz inostranstva”.

                       Prema rečima Bratimira Vasiljevića kroz koloniju je do sada prošlo na stotine talentovane dece, a to je dobra osnova i dobar temelj za naredne generacije koje dolaze da nastave rad kolonije.

                      “Gradska opština Pantelej će uvek podržati aktivnosti koje su vezane za mlade i talentovane ljude jer tamo gde su mladi, tamo smo i mi”, kaže Vasiljević. “Spremni smo da izdvojimo i zadnji dinar kada se radi o aktivnostima koje pokreću malde i koje podržavaju njihov rad i darovitost.To smo učinili i ovog puta jer smo za ovu koloniju izdvojili skoro 370.000 dinara za ovu manifestaciju i to nije ni malo para za našu opštinu ali ne ne žalimo jer očekujemo da nećo od ovih mladih, talentovanih ljudi, jednog dana neko postati poznat i priznat u svetu animiranog filma, a to bi bila najveća nagrada za nas”, zaključuio je Vasiljević.

                      Manifestacija će u okviru radionica animiranog filma okupiti više desetina mladih stvaralaca iz Rusije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Teme ovogodišnje kolonije su “Narodna verovanja i sujeverje“ i “Susret Nemanje i Barbarose“. Sa polaznicima Kolonije radiće Miroslav Regitko, ilustrator iz Slovačke, a specijalni gost kolonije Radenko Ranković, profesor FDU u Beogradu.

                   Tokom kolonije u Oficirskom domu biće organizovane i otvorene radionice animacije u večernjim satima za svu zainteresovanu decu i mlade iz Niša, uzrasta od deset do osamnaest godina.

                    “Međunarodna kolonija animiranog filma predstavlja saradnju GO Pantelej, Studija crtanog filma 98 i Udruženja Anima Niš. Kada smo pokretali 2007.godine ovu Međunarodnu koloniju krenuli smo  vrlo ambiciozno, a evi posle 13 uzastopnih godina  došli smo do toga  da imamo polaznike iz četiri različite države.Mentori su iz Slovačke i Bugarske.Vilmovi se rade na dve teme, “Narodna verovanja i sujeverje“ i “Susret Nemanje i Barbarose“. Videćemo  šta će polaznici kolonije uspeti da urade”, kaže Dejan Dabić.

                  Paralelno sa 13. Međunarodnom kolonijom animiranog filma, danas počinje 7. Međunarodni festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“.

                  “Na festival je ove godine prijavljeno 894 filmova iz 86 zemalja sveta, a nakon selekcije, za takmičarski program su odabrana 84 filma iz 31 zemlje- 45 filmova u seniorskoj kategoriji i 39 fimova u studentskoj. Od večeras će u Oficirskom domu biti organizovane projekcije filmova iz takmičarskog programa, od 21 sat, a pobednici će biti proglašeni 26. jula”, kaže Dejan Dabić.

                      Organizatori Festivala su Studio crtanog filma 98 i Udruženje Anima Niš. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Niš i Gradska opština Pantelej.

                      Žiri festivala ove godine radi u sastavu Andronika Martonova, profesorka iz  Bugarske, Ana Daleore, profesorka FDU, Beograd, Srbija i Petar Bojović, profesor Metropoliten univerziteta,Srbija.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.