Pirotskom Muzeju 1,4 miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture

Izvor: JužneVesti.com, 19.Maj.2023, 11:13

Pirotskom Muzeju 1,4 miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture

Na konkursu Ministarstva kulture pirotski Muzej Ponišavlja dobio je novac za tri projekta koji se fokusiraju na digitalizaciju kulturnog nasleđa, konzervaciju i istoriju Pirota.

Ukupan iznos koje je Muzeju odobren je 1,4 miliona dinara, a u toj ustanovi kažu da projekti predstavljaju značajan korak ka očuvanju bogate kulturne baštine tog područja.

“Digitalni vodič - otvoreni muzej” naziv je jednog od projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odobreno mu je 500.000 dinara.

Ovaj inovativni projekat pruža posetiocima mogućnost da istraže Muzej Ponišavlja iz udobnosti svog doma, koristeći napredne tehnologije i virtuelnu stvarnost - kažu u Muzeju.

Drugi projekat, vredan takođe 500.000 dinara, predstavlja izložbu i štampanje knjige pod nazivom “Odlikovanja iz zbirke Muzeja Ponišavlja Pirot”, dok je za treći projekat dobijeno 400.000 dinara i taj novac će se iskoristiti za restauraciju dolapa u kući Malog Riste, vrednih artefakata koji svedoče o tradiciji i načinu života u Pirotskom kraju.

Ova restauracija će omogućiti da dolapi ponovno zablistaju u svojoj punoj lepoti - saopštavaju iz Muzeja Ponišavlja.

Prošle godine Muzej je na istom konkursu dobio nešto manje od milion dinara za dva projekta, a slična suma dobijena je i godinu dana ranije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.