Pirke poklonio još 14 skulptura

Izvor: juGmedia, 07.Avg.2013, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirke poklonio još 14 skulptura

PIROT – Milorad Antić zvani Pirke, vajar iz Bora, poreklom Piroćanac Muzeju Ponišavlja poklonio je novih 14 skulptura.

Sa ranijih 36 čine sada čine  legat od 50 vrednih skulptura u kamenu, drvetu i bronzi koje ostaju u njegovom rodnom gradu. U Galeriji Muzeja otvorena je njegova izložba “Ćirilica“ a u dvorištu izložba skulptura u drvetu.

„U Boru živim skoro 50 godina. Izložba malih skulptura ‘’Ćirilica’’ u terakoti je u stvari svih 30 ćiriličnih >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << slova naše azbuke. Izložbom 14  kulptura portreta u drvetu iz ciklusa “Portreti života“ u dvorištu Muzeja obleževam tri jubileja- 50 godina umetničkog rada, promovišem monografiju i deset godina od formiranja legata. Sa ovim skulpturama zaokružem legat od 50 skulpura koje ostaju Muzeju. Izložbom “Ćirilica’’ sam hteo da ukažem na naše duhovno nasledje koje treba negovati i čuvati. Član sam Likovne kolonije ‘’Bakar Bor’’ od 1954. godine. Tu sam naučio da lijem“, kazao je Antić.

Antić je rođen je u Pirotu 1940. godine, a živi u Boru. Po obrazovanju je pravnik.

Na otvaranju izložbe je sa direktorom Muzeja Sašom Jovanovićem potpisao ugovor o legatu.

Istoričarka umetnosti i muzejski savetnik Radmila Vlatković koja je nazaslužnija što je Muzej dobio Antićev legat navela je da Antić nije učio na akademiji ali da je njemu učitelj bio dar sa kojim je rodjen.

(kraj)paz

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.