Petogodišnji Novak Milovanović našao zlatnik

Izvor: JUGpress.com, 07.Jan.2019, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petogodišnji Novak Milovanović našao zlatnik

NIŠ

U porti Svetog Pantelejmona sinoć je u ranim večernjim satima,  bilo prepuno ljudi i dece koji su sa nestrpljenjem čekali lomljenje česnice i paljenje badnjaka. Ovo je drugi put zaredom kako rukovodstvo Opštine Pantelej i sveštenstvo Crkve Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime institucionalno nose i slave kao zaštitnika ovog dela grada Niša, proslavlja  Badnji dan na ovaj način. Porta Crkve Sveti Pantelejmon je bila prepuna građana koji su najpre prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prazničnoj liturgiji, a potom i polaganju badnjaka i lomljenju česnice. Nije izostao ni vatromet koji uvek duševljava prisutne, naročito decu.

Petogodišnji Novak Milovanović je najmlađi dobitnik zlatnika iz česnice koja je deljena u crkvi Svetog Pantelejmona na Badnje veče. Malom Novaku zlatnik je predo vladika niški Arsenije

“Presrećan sam što sam dobio zlatnik, a parče česnice mi je dodao jedan čika jer ja nisam mogao da dođem do nje sa tatom”, rekao je Novak koji je na paljenje badnjaka došao sa tatom

Zlatnike su izvukli još i Violeta Vukomanović i Nebojša Videnović.

 Violeti  je zlatnik uručio Bratimir Vasiljević, predsednik Gradske opštine Pantelej, a Nebojši Videnoviću gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je prisustvovao paljenju badnjaka i lomljenju česnice.

Violeta Vukomanović je tek nekoliko meseci u Nišu i prvi put prisustvuje lomljenju česnice u Pantelejskoj crkvi. Posrećilo joj se . Parče česnice sa zlatnikom uzela sa poslužavnika kojim je građane u porti služio gradonačelnik Darko Bulatović.

 “Bila sam na ogradi iza česnice, i bila sam malo bučnija, tražila sam da se neko ko služi okrene sa poslužavnikom i ka nama. Čuo me je gradonačelnik,okrenuo se i eto iznenađenja za mene”.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović bio je srećne ruke i za Nebojšu Videnovića.

“Sasvim neočekivan poklon. Nisam se nadao. Došao sam da položim badnjak i uzmem komad česnice. Kada je gradonačelnik pružio služavnik, ja sam samo pružio ruku, dohvatio jedno parče i polomio ga i stvarno sam bio više nego iznenađen kada sam u njemu pronašao ikonicu koja je zapravo značila da sam dobio zlatnik”, kaže Nebojša.

“Naša želja je bila da što više sugrađana dođe u portu crkve i sa nama i sveštenstvom obeleži ovaj praznik i da se na ovaj način polako vraćamo svojim korenima i veri zajedno sa našom crkvom i sveštenstvom”, kazao je Bratimir Vasiljević predsednik opštine Pantelej.

 “Gradska opština Pantelej je darivala tri zlatnika sa likom svete Bogorodice, a u slavu najradosnijeg hrišćanskog praznika, Hristovog rođenja. Oni koji su ih dobili presrećni su zbog toga. Ovo će postati tradicija Gradske opštine Pantelej”, rekao je Vasiljević koji je građanima čestitao Božić sa željom da im ova godina bude radosna i vesela.

Polaganje badnjaka i lomljanje česnice u porti crkve Sveti Pantelejmnon pomogli su i Treća brigada Kopnene Vojske Republike Srbije,pekarska preduzaća koja su dala česnicu, JKP “Parking servis” i JGP “Mediana”.

Na kraju večeri se i zaigralo kolo.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.