Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2020, 22:23

Partija radikalne levice: Solidarnost sa radnicima Mostogradnje

BEOGRAD

Nedavno je više desetina radnika i radnica građevinske firme “Mostogradnja” mirno protestvovalo u krugu jedne od proizvodnih jedinica, zbog nehumanih i nebezbednih uslova rada. Oko 500 radnika i 400 radnika – “kooperanata” ovog nekadašnjeg građevinskog “giganta”, već 15 meseci nisu primili platu i žive u teškom siromaštvu, iako rade sve vreme. Socijalno i penzijsko osiguranje im nije uplaćeno pet godina, saopštila je Partija radikalne levice.

“Poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dva meseca ne mogu ni da se leče – nemaju regulisano zdravstveno osiguranje, što u vreme pandemije dovodi i do fatalnih posledica – kako saznajemo, nedavno je jedan od radnika preminuo.

Preduzeće postoji od 1945. godine i izgradilo je najznačajnije mostove na teritoriji Jugoslavije i širom sveta, kao i mnoge petlje i industrijska postrojenja koje danas koristimo. Početkom osamdesetih godina prošlog veka „Mostogradnja“ je imala preko 5000 zaposlenih i bila među 250 najvećih građevinskih firmi u svetu. Nakon što su izgradili 46 od 48 mosta porušena u bombradovanju NATO-a, za šta nisu isplaćeni, ovi neimari su radili na brojnim “projektima” od kojih je aktuelan izgradnja vijadukta i tunela Čortanovci u okviru rekonstrukcije železničke pruge na deonici Stara Pazova – Novi Sad.  Mostogradnja je akcionarsko društvo u postupku UPPR-a (“Unapred pripremljenog plana reorganizacije”), a u većinskom vlasništvu Republike i državnih fondova, pa se postavlja pitanje kako je moguće da državna firma koja sprovodi velike infrastrukturne projekte od značaja za celo društvo, nema novca da isplati radnike? Niti da im obezbedi osiguranje i zdrave i bezbedne uslove rada… Država odbija da preuzme odgovornost za kritično stanje preduzeća i nehumane uslove rada za radnike, dok je jedino rešenje koje uprava nudi rešavanje “viška” zaposlenih isplatom neodgovarajućih otpremnina. Razlog je verovatan – guranje preduzeća u stečaj i još jedna izvesna privatizacijska pljačka. Ovime su posebno ugroženi radnici i radnice koji žive u smeštajnim kapacitetima preduzeća, sudeći po iskustvima drugih radnika i radnica uništenih privatizovanih  preduzeća.  “Tranzicija” kao proces restauracije kapitalizma, praćena privatizacijama i pljačkom društvene i državne imovine uništila je brojna važna preduzeća, čiji radnici decenijama rade u neljudskim uslovima i često rizikuju svoje živote kako bi prehranili svoje porodice. Na primeru Mostogradnje vidimo kako se taj proces odvija uz pomoć državnih struktura, koje aktivno rade na urušavanju uslova rada i vrednosti građevinskih firmi. Postavljanje uslova koji odgovaraju novim privatnim kompanijama bez ikakvih referenci, a koje ovakvi građevinski giganti navodno ne mogu da ispune, jeste prvi korak da država radi za interese novih privatnih firmi i njihovih vlasnika, a protiv interesa radnika.

Pružamo punu podršku radnicima i radnicama “Mostogradnje”. Zahtevamo hitnu istragu povodom smrti radnika i hitno zdravstveno obezbeđenje svih radnika. Pratićemo dalji razvoj situacije i pomoći radnicima da ostvare njihove zajedničke zahteve. U naporima da zajedno stvorimo socijalističko društvo jednakih, borićemo se do kraja za sve one koji su gradili ovo društvo, a opljačkani su, obespravljeni i poniženi od političkih, kriminalnih i privrednih elita”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Odbor za socijalna pitanja PRL.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.