Izvor: JUGpress.com, 12.Sep.2022, 18:56

Otvoren Evroprajd

BEOGRAD

Evroprajd 2022. u Beogradu zvanično je otvoren podizanjem zastave te manifestacije ispred Palate Srbija.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić izjavio je da su mnogi verovali da se Evroprajd neće desiti, ali je istakao da će svi programi biti održani, uključujući i šetnju.

Dodao je da su LGBT prava koja će biti garantovana zakonima potrebna Srbiji, u čemu će pomoći održavanje Evroprajda.

Istakao da je Evroprajd poruka tolerancije i da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je vreme za jednakost i solidarnost.

Miletić je pozvao sve građane da se pridruže šetnji 17. septembra.

Naveo je da od nove Vlade i Skupštine očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama po hitnom postupku.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović je rekao da je maštao o današnjem danu koji je  trebalo da predstavlja “trijumf zdravog razuma, pravde i poštovanja pravnog poretka”.

Istakao je da se oseća “posramljeno” jer na dan koji je trebalo da bude “početak veličanstvene nedelje” za Beograd, LGBT zajednicu i Srbiju “stojimo simbolično ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti naše ljudsko dostojanstvo i naša Ustavom garantovana prava”.

On je ukazao da na otvaranju Evroprajda umesto da stoje “svi zvaničnici” Srbije, “mi stojimo ponosno što uprkos svemu ne odustajemo od borbe za bolju Srbiju za sve nas”.

Naveo je da nije u pitanju borba samo za LGBT zajednicu, već za “zdravu sredinu u kojoj neće biti mesta govoru mržnje i zločinima iz mržnje, diskriminaciji i nasilju”.

Kuma Evroprajda Ivana Rašić Sajsi MC istakla je da je najava te manifestacije polarizovala društvo i ida bi zbog toga svi trebalo da budu svesni koliko je potrebno da se Prajd održi.

Naglasila je da Prajd nije samo šetnja već “velika edukacija, edukacija, edukacija” i pozvala sve građane da dođu na šetnju, ali i sve ostale programe u okviru Evroprajda.

Predsednica Evropske asocijacije prajdova Kristin Gerin istakla je da je ovogodišnji beogradski Evroprajd “najznačajniji” u 30 godina dugoj istoriji te manifestacije.

Ona je zahvalila timu Beograd Prajda i svim aktivistima koji su svojom posvećenošću omogućili održavanje “zaista istorijskog” Evroprajda u Beogradu.

Zaključila je da su suprotstavljanja održavanju Evroprajda samo dokaz koliko je važno da se u Beogradu i Srbiji održi Evroprajd koji podržavaju stotine hiljada ljudi širom Evrope.

Otvaranje Evroprajda pratio je i protest osmoro građana koji su nosili transparent na kome je pisalo “Sodomisti nisu dobrodošli” i “NE sodomskoj revoluciji”.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.