Otkrivena grobnica mitropolita Nektarija

Izvor: juGmedia, 03.Nov.2013, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena grobnica mitropolita Nektarija

PIROT – U dvorištu Pazarske crkve, prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji porte i temelja ove svetinje, otkrivena je grobnica mitropolita pirotskog Nektarija, koji je sahranjem pre 160 godina i to u sedećem položaju.

Mitropolit Nektarije bio je omiljen među vernicima u Pirotu, pa ga je narod od milošte zvao deda Nektarije.

U knjizi “Srpski jerarsi” navodi se da je Nektarije bio poreklom iz Grčke, u Pirot je stigao 1836. godine, koja je poznata i po tome što >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je tada izbila kolera koja je u Pirotu odnela čak 4.000 ljudskih života, navodi se na sajtu Pazarske crkve.

Prema priči pirotskih sveštenika, Nektarije je sahranjen u sedećem položaju zbog verovanja da će na taj način i posle smrti služiti svojoj pastvi.Grobnica je nalik malom hramu. Nektarije je umro 1853, a na čelu pirotske mitropolije bio je 17 godina.

Radove na rekonstrukciji porte i temelja ovog hrama finansira opština Pirot.

(Kraj)BLIC/ena

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.