Izvor: JUGpress.com, 11.Mar.2020, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano takmičenje “Škole za 21.vek”

NIŠ

Britanski savet je u Nišu organizovao je takmičenje za osnovce, učenike od deset do petnaest godina,  “Škola za 21.vek”. Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, je da milion učenika stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. Pored toga, deca će usvojiti i praktične veštine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja. Ovo takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << imalo je dva kruga, onlajn takmičenje i uživo takmičenje. Škole iz drugog ciklusa obuka bile su pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao 20 najboljijh radova na takmičenje u Nišu. Tema takmičenja jeste bila da se odgovori na neki od Ciljeva održivog razvoja koje je definisao UN.

Pobednici takmičenja u programiranju na nivou zemlje, imaće priliku da učestvuju na regionalnom takmičenju koje će se održati u toku godine.

                 OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Svilajnca je pobednik takmičenja koje je održano u Nišu, a  “Čist vazduh, dug život”, naziv je projekta koji im je doneo prvu nagradu.

                  Maša Spasić je učenica osnovne škole u Prokuplju. On objašnjava da se sa vršnjacima trudila da napravi nešto što će moći da se upotrebi  u praksi i svakodnevnom životu, a na takmičenju su se predstavili smart raskrsnicom.

                  “Radi se o raskrsnici po kojoj se auto kreće u odnosu na semafor”, kaže Maša Spasić. “Radili smo dosta na ovom problemu, oko mesec dana, možda malo manje, ali smo zadovoljni svojim rešenjem”.

                 Nišlija Sergej Vuksanović  prvi put učestvuje u ovakvom takmičenju. On se na takmičenju pojavio sa dronom čiji se let kontroliše uz pomoć programskog jezika.

                 “ Naša je ideja da ga nateramo da sleti i opet poleti i da se vrati na isto mesto sa kojeg je krenuo”, objašnjava Vuksanović.

                  Na takmičenju “Škola za 21.vek” u Srbiji učestvuje 1154 škola, a sve je počelo sa učešćem 25 škola.

                  “Cilj takmičenja je promocija nauke ali je jedna od osnovnih ideja id a učenici steknu funkcionalno znanje koje je praktično primenjivo. Osim toga, ideja nam je i da se programiranje primeni u stvarnom životu”, kaže koordinator takmičenja Tatjana Slijepčević i dodaje da je nagrada za pobednike takmičenja odlazak u London na tehnološki sajam.

                  Ona dodaje da bi se na ovaj način umanjile manjkavosti obrazovnog sistema u Srbiji.

                  Uroš Mamić iz Britanske ambasade i kaže da se kroz projekat radi na rešavanju problema iz okoline. Generalna tema takmičenja i većina projekata posvećeni su izazovima u vezi sa životnom sredinom, održivim razvojem, kaže Mamić.

                   “ Zbog svog jedinstvenog doprinosa nastavnoj praksi, ovaj program se našao na listi strateški važnih projekata za Republiku Srbiju. Uspešno smo doprineli izmenama nastavnog plana i programa za informatiku gde je micro:bit postao obavezan deo nastave za sedmi razred osnove škole.  Osim toga što smo ponosni da smo do sada  uspešno obučili 1800 nastavnika, 410 direktora i donirali 12,000 micro:bitova, najviše se ponosimo time što ćemo za tri godine, koliko ukupno projekat traje, indirektno ili direktno dotaći život svih porodica u Srbiji”, kažu organizatori takmičenja.

              Jedan od planova za budućnost je da svaka škola organizuje klub za programiranje.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.