Izvor: JUGpress.com, 22.Okt.2020, 19:00

Obradović u Leskovcu, Dveri predstavile svoj Proglas

LESKOVAC

Predsednik  Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i članovi rukovodstva te stranke u Leskovcu su predstavili Proglas ’’Promena sistema-sigurnost za sve’’. On se sastoji iz nekoliko tačaka, koje su  i osnov političkog programa  >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dveri.

Obnova demokratije, kako je i nazvana prva tačka proglasa, proizvod je činjenice da su se gradjani apsolutno isključili iz politike, te da ih ni izbori, kao način odlučivanja, više ne interesuju. Srpski pokret Dveri spoznao je da nije dovoljno promeniti vlast, ako sve ostalo ostane isto.

“Mi danas imamo urušenu demokratiju na svim nivoima, jer u skupštinama nema opozicije.  Naša demokratija je umrla sa poslednjim lažnim izborima. Sve skupštine su nelegitimne i nedemokratske, što stanje čini neodrživim. Najbolji dokaz da je bojkot uspeo, dala  je sama vlast, koja evo već pet meseci ne može da formira Vladu, a potv rdio predsednik najavom da će za godinu i po dana biti održani vanredni parlamentarni izbori. Zašto, ako su  prethodni bili legitimni i regularni”, zapitao se Boško Obradović.

” Naša prva ideja je oživljavanje demokratije i to participativne, koja podrazumeva mnogo veće uključenje gradjana u odlučivanje o važnim pitanjima najpre u svojoj sredini, a potom i na nivou čitave države.

Izbori, tvrdi Obradović, nisu dovoljan oblik demokratije, već da nam treba više referenduma. Isto tako, neophodna je promena Izbornog sistema. Danas u Srbiji, kao jednoj izbornoj jedinici, gradjani mogu da glasaju samo za stranačke izborne liste, ali ne i kandidate na njima pojedinačno.

“Mi glasamo na izborima, ali ne za naše predstavnike u Narodnoj skupštini iz naše sredine i to mora odmah da se promeni. To se menja na različite načine, čak i u postojećem proporcionalnom izbornom sistemu. Ako otvorimo izborne liste, gradjani će moći da glasaju direktno. To znači da ćete, glasajući za odredjenu izbornu listu, istovremeno birati kandidata na lokalnom  nivou. Tada neće biti važno na kom se mestu na listi on nalazi, već će izbor opredeljivati rezulati rada svakog pojedinca”, objasnio je.

Ovim se demokratizuju i same političke stranke i otvara put ljudima iz lokalnih sredina sa podrškom biračkog tela, nego liderima ili vrhuški stranaka. Na taj način se pojačava veza izmedju narodnog poslanika i biračke baze, kojoj jedino treba da polaže račune.

“Čak 90 opština u Srbiji nema svog predstavnika u republičkom Parlamentu. U najnovijem sazivu Beograd ima 96 narodnih poslanika, što je 37 posto od ukupnog broja, 13 opština u Srbiji nikada za ovih 30 godina nije imalo svog predstavnika, a 43 opštine od 2008. godine nemaju narodne poslanike.To je jasan signal da sistem mora hitno da se menja”, naglasio je Obradović.

O neophodnoj lustraciji i izmenama u krivičnom zakondoavstvu govorila je Maja Mitić, član predsedništva Dveri ističući da lustracija nije revanšizam već način utvrđivanja političke odgovoronosti. Ona kaže da su sve zemlje koje su uvele lustraciju uspele da odvoje državu od političke vlasti.

Treća važna tačka Proglasa je značaj zaštite i očuvanja životne sredine i razvoj sela kao budućeg velikog privrednog resursa . O njoj je govorila profesorTamara Milenković Keković, član predsedništva Dveri, dok je tema: Neophodnost razvoja gradskih sredina i regeneracija urbanog života bila poverena  Andreju Mitiću, članu Glavnog odbora Pokreta Dveri.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Dveri predstavile u Leskovcu proglas: Promene kreću sa juga

Izvor: Danas, 22.Okt.2020

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i članovi rukovodstva tog pokreta danas su u Leskovcu predstavili proglas "Promena sistema-sigurnost za sve", koji predstavlja osnov njihovog političkog programa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.