Izvor: JUGpress.com, 04.Mar.2019, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objedinjena naplata : Počelo potpisivanje ugovora o reprogramu dugovanja

NIŠ

Od 1. marta u JKP Objedinjena naplata počelo je potpisivanje ugovora  o reprogramu dugova.

Novina ove godine je da će uslovni otpis kamate imati i građani koji ne plate glavnicu duga odjednom  – rekla je direktorka Javno komulalnog preduzeća Objedinjena naplata Jelena Stojanović.

Ove godine su predviđene  posebne povlastice.

“ Od prvog marta krenuli smo sa akcijom reprograma zaostalih dugovanja naših korisnika. Ove godine, po prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << put , i oni dužnici koji zaključe ugovor na otplatu u više mesečnih rata  imaće i otpis kamate u zavisnosti od broja rata za isplatu dugovanja. Tako će svi dužnici koji zaključe ugovor na 12 meseci imaće osnovni otpis kamate 70 posto. Oni koji zaključe ugovor na otplatu duga na 24 rate imaće uslovni otpis 50 posto kamate. Oni koji zaključe ugovor na 36 mesečnih rata imaće uslovni otpis kamate 30 posto. Svi onikoji potpišu ugovor na više od 36 rata oni neće imati uslovni otpis kamate ali zato imaju mogućnost zaključenja ugovora na 60 mesečnih rata. Kod njih  i kamata ulazi u iznos duga“, rekla je direktorka Javno komulalnog preduzeća Objedinjena naplata Jelena Stojanović.

Ona je objasnila da uslovni otpis kamate podrazumeva da dužnik ispuni svoju ugovornu obavezu koju je potpisao.

Direktorka Objedinjene naplate kaže da su Nišlije sve redovniji u izmirenju svojih komunalnih računa i obaveza prema Objedinjenoj naplati. Potraživanja se smanjuju iz godine u godinu.

 “Kod redovnih dugovanja otprilike se duguje iznos za  jedan do dva mesečna računa. Procenat naplate redovnih računa kreće se od 92 do 94 pocenata. Otprilike nekih  šest do osam posto naših ljudi ne izmiruje redovno svoje mesečne račune. “Oko 65 posto Nišlija plaća svoje račune u valuti i ostvaruju pravo na pet posto popusta.  a nekih tridesetak posto su redovne platiše ali kasne mesec do dva. nemaju utuženje”, dodaje direktorka JKP Objedinjena naplata

Ukupna dugovanja Nišlija prema Objedinjenoj naplati kreću se oko milijardu i 200 miliona , od toga je 800 miliona utuženo dugovanje i uglavnom su to dugovanja od pre 2012. godine, ali i to se iz meseca u mesec namiruje.  Mesečno se izdaje oko 115 000 računa.

 Veliki deo potraživanja se odnosi na ranije potpisane ugovore, koji se izmiruju iz godine u godinu  a tu spadaju i utužena dugovanja.

“Što se tiče ranije potpisanih ugovora otprilike ima oko 12000 potpisanih ugovora.Ugovori se redovno izmiruju . Godišnje se raskine otprilike deset posto ugovora. To je u slučaju kada su građani platili ratu prilikom potpisivanja , možda jš jednu, dve a narednih šest meseci nisu plaćali  ništa. Opominjemo  takve dužnike ali ako nam se ne jave , ne reaguju, takvi ugovori moraju biti raskinuti, aktiviramo administrativnu zabranu ili drugo sredstvo obezmbeđenja koju je dužnik priložio”, dodaje Jelena Stojanović.

Građani Niša kojima su se nagomilali dugovi za vodu, grejanje, đubrarinu i druge stavke na računu Objedinjene naplate, a primaju socijalnu pomoć, od 1. marta moći će da sklope ugovor o reprogramu. Biće im omogućeno da plaćaju dug na 60 rata. Kamata ne ulazi u ugovor. Ugovor se zaključuje na iznos glavnog duga.

Kako kaže Jelena Stojanović za njih će akcija trajati neograničeno. Oni će imati popust od pet posto prilikom plaćanjasvojih redovnih računa.  

Mesečna rata u ovom slučaju ne bi bila manja od 10 % iznosa socijalne pomoći.

Dužnik se obavezuje da pored rate plaća i redovna zaduženja. Rata je svakog meseca ista, a Objedinjena naplata treba da obavesti nadležni sud i javnog izvršitelja o zaključenju ugovora radi okončanja postupka, ukoliko postoji. Da objedinjena naplata potraživanja za koja postupak prinudne naplate nije pokrenut prevede u potraživanja po osnovu ovog ugovora na dan zaključenja. Što znači da se ne puštaju izvršenja prema dužniku, a ako 3 meseca ne ispune ugovorene obaveze preduzeće da pokrene postupak pred javnim izvršiteljem. .

Građani koji imaju iz ranijeg perioda dugovanja prema Objedinjenoj naplati moći će da potpišu ugovore i reprogramiraju svoj dug do 30 aprila.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.