Izvor: JUGpress.com, 10.Dec.2019, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 19 godina saradnje Srbije i Nemačke

VRANJE

U Vranju je danas boravila Leoni Rajmers šefica Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, povodom obeležavanja 19 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje.

U susretu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem bilo je reči o najvažnijim projektima koje Grad realizuje sa nemačkim agencijama i finansijskim institucijama poput KFW i GIZ.

„Jedan od najvažnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prioriteta gradskog rukovodstva je infrastrukturno opremanje Industrijske zone, ali se sve više radi na kvalitetnoj i adekvatnoj obuci radne snage, koja bi trebalo da bude prilagođena strukturi privrede. U tom smislu smo sa GIZ-om sarađivali na uvođenju neophodnih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama”, rekao je Milenković.

Rajmers koja je prvi put u Vranju najviše se interesovala za privrednu situaciju i položaj mladih.

Gradonačelnik je naveo da je cilj lokalnog rukovodstva da mladi ne napuštaju Vranje što je teško realizovati, jer kako je rekao, „živimo u eri globalizacije i otvorenih granica“.

„Iako su plate medicinskih radnika u prethodne četiri godine povećane za 38 odsto, teško ih je zadržati zbog niske startne osnove. Zato smatram da je privredni razvoj osnova da se mladi zadrže. I ulaganja u druge segmente društva mogu biti jedan od ključnih faktora. Vranje je dobilo novu zgradu Pozorišta, za mesec dana dobiće i bioskop, uskoro kreću i radovi na izgradnji novog stadiona i šoping centra, a ulaže se u razvoj turizma”, istakao je Milenković i dodao da su sve ovo integrišući uticaji kako mladi ljudi bolji život ne bi tražili preko granice naše zemlje.

Potom je u sali Pozorišta „Bora Stanković“ održana svečanost posvećena devetnaestoj godišnjici Nemačko-srpske razvojne saradnje. Prezentovani su dosadašnji rezultati i realizovani projekti, koje sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz finansijsku podršku Nemačke razvojne banke KFW.

,,Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj Uniji, a dokaz za to je uspešna razvojna saradnja već 19 godina. U proteklom periodu vlada Savezne Republike Nemačke odobrila je Srbiji preko 2 milijarde evra. U Vranju se realizuju vrlo značajni projekti u oblasti vodosnabdevanja, upravljanja otpadnim vodama, kao i u oblasti obrazovanja”, rekla je Rajmers, šefica Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Na dobru saradnju dve zemlje ukazao je i predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

,,Današnji događaj je potvrda saradnje, koja je doprinela sveobuhvatnom društvenom i ekonomskom razvoju Vranja, kroz unapređenje životnih uslova naših sugrađana. Saradnja naše lokalne zajednice sa Saveznom Republikom Nemačkom, kao i sa različitim institucijama i organizacijama ogleda se u brojnim realizovanim projektima“, istakao je Tričković.

Članovi „Reflektor teatra“ izveli su potom predstavu ,,Punoletstvo“, koja je specijalno pripremljena za ovu godišnjicu u kojoj su navedeni aspekti saradnje dve zemlje.

Otvorena je i izložba ,,Dela znače“, gde su prikazani realizovani projekti nemačko-srpske razvojne saradnje.

Boravak u Vranju gosti su završili posetom Narodnog muzeja i Muzej kuće Bore Stankovića.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.