Obeležen Svetski dan slobode medija

Izvor: JUGpress.com, 03.Maj.2017, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan slobode medija

NIŠ

Sloboda medija u Srbiji nikada nije bila ugroženija,  rečeno je danas na Filozofskom fakultetu na kome je projekcijom dokumentarnog filma „Zakon u službi medija, mediji u službi građana“ i diskusijom „Spik ap“  obeležen  Dan slobode medija. Pritisci I loš ekonomski status ljudi koji u njima rade, slika je medijske stvarnosti, složili su se učesnici diskusije – novinari, studenti i profesori sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo .

Novinar NIN-a >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vladan Marjanović je istakao da je ekonomski položaj novinara očajan.

Da veliki broj novinara radi bez fiksnih primanja.

On je rekao da ni sa profesionalnog aspekta stvari ne stoje ništa bolje.

“Za početak prekid  političke kontrole, političkog nadzora a ekonomski ne može država da rešava stvari, tu moraju mediji da se snađu.”, rekao je Marjanović .

On je podsetio da je privatizacija medija u većini slučajeva bila katastrofalno loša.

“Većina medija je pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. Oni mediji koji nisu politički podobni imaju problem da obezbede marketinške prihode jer državne ili paradržavne firme kod njih ne smeju da se oglašavaju “, rekao je  je Marjanović.

Profesor Vladeta Radović, šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo, zatražio je uvođenje medijskog obrazovanja u formalnom obrazovanju.

„Time bi udostojili tu profesiju koja nam je neobično važna za sve naše razvojne misli. Slobode medija nema bez kritičke misli. A danas ko će biti kritičke misli ako nema medijskog obrazovanja. Zato je prva stvar koju javno tražim uvođenje medijskog obrazovanja na sve nivoe formalnog obrazovanja. U predškolskom uzrastu pripada medijsko vaspitanje. Druga stvar koju bi zatražio javno jeste status novinara kakav danas nemamo. Pre svega bi zatražio status službenog lica , pa ako je potrebno I službene legitimacije. Na kraju zašto ne I imuniteta, isto onog koji baštine poslanici Skupštine Srbije. Time bismo udostojili tu profesiju koja nam je neobično važna za sve naše dalje razvojne misli , htenja, stremljenja, “, rekao je Radović koji je istakao da je da ovo doba „prekarijata“ odnosno nesigurnosti u novinarstvu.

„Pored 3. maja moramo da obeležimo i 7. oktobar, a to je Dan pristojnog zaposlenja. To je nešto što nam nedostaje, naročito u medijima”, dodao je Radović

Profesor Departmana za komunikologiju i novinastvo Zoran Aracki je ovom prilikom istakao da novinari moraju da pokažu mnogo više hrabrosti kako bi se izborili sa lošim statusom. On je istakao da slobodu niko ne može da nam donese , svi novinari moraju sami za nju da se izbore.

“Novinari ne treba da razmišljaju da je sve po nečijem diktatu. Po diktatu je onoliko koliko oni prostanu na to. Sve što se dešava u državi je pod nečijiim diktatu. Budu li slobodniji, biće I slobode”, rekao je Aracki.

Direktor Media i Reform centra Niš Mladen Velojić je bio mišljenja da je u Srbiji na sceni tablodizacija medija, rast propagande i demagogije, zbog čega gradjani nisu adekvatno informisani i ne ostvaruju pravo na objektivno i tačno informisanje.

Bolja regulativa, stopiranje političkog nadzora mogla bi biti početna terapija medija I uzdrmanog novinarstva.

“U svakoj demokratskoj zemlji mi treba da se okrenemo kvalitetnoj regulativi, zakonima, koji će biti impementirani na način kako to odgovara građanima. Mislim da je veoma važno da novinari moraju da budu solidarni , da moraju da se sindikalno udružuju , ne samo na nacionalnom nivou nego I u okviru svojih redakcija.

Obeležavanje Svetskog dana slobode medija u Nišu su organizovali Filozofski fakultet i Medija i Reform centar.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.