Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2022, 18:26

O nasilju u školama mora da se progovori jer je to problem celog društva

NIŠ

U zadnjih nekoliko godina, pa možda čak i decenija nasilje nad prosvetnim radnicima je sve prisutnije u školi. Vremena su se promenila, učenička prava su u prvom planu, dok se te neke obaveze koje učenici imaju  zapostavljaju. Nepoštovanje naše profesije je dovelo do ove situcije. Stvorena je negativna klima prema prosvetnim radnicima i đaci prema nama imaju maltene isti odnos kao celokupna javnost“, kaže Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koji je ovom prilikom najavio okupljanje prosvetnih radnika na centralnom gradskom Trgu kralja Milana 1.decembra u 12 sati. Cilj okupljanja je da se skrene pažnja na problem nasilja u školama o čemu mediji danima iveštavaju. I još se nije slegla prašina posle togađaja u Trsteniku kada je učenik izvukao stolicu nastavnici, a već se dogodio slučaj vršnjačkog nasilja u Subotici. Unija sindikata prosvetnih radnika traži da svi zaposleni u prosveti dobiju status službenog lica i tako zaštite sebe i svoju profesiju.

   Vladan  Ćirić ističe da je krajnje vreme da se nešto učini po pitanju nasilja u školama jer je, kako kaže, situacija već izmakla kontroli.

   „Ovi zadnji događaji nasilja nad prosvetnim radnicima su uzburkali javnost i nadam se da će dovesti do promena i da ćemo uspeti da postignemo dogovor sa ministrom i Vladom i popravimo stanje, bar što se tiče bezbednosti i normalnog rada u školi“, kaže Ćirić i dodaje da događaj u Trsteniku nije usamljeni slučaj, ali se o tome ne govori a razlog je strah.

    „Mnogo je slučajeva o kojima se ne govori iz straha. Takvi slučajevi nisu dospeli u javnost jer ih niko nije snimio u trenutku kada su se dogodili“, kaže Ćirić i dodaje da je problem u tome što kazne nisu primerene činu nasilja.

    Za promenu situacije u školama mora da se uključi celo društvo, smatra Ćirić.

     „Moramo svi zajedno da radimo, a to ćemo postići ne samo uvođenjem adekvatnih kazni, već i edukacijom kako dece tako i roditelja. S tim u vezi Unija sindikata prosvetnih radnika pozvala je sve nastavnike, roditelje i učenike sadašnje i one koji su napustili školske klupe da se okupe na gradskim trgovima u četvrtak 1. decembra tačno u podne i pokažu da se ova tema tiče svih nas, te da zajedno moramo da radimo na pronalasku rešenja za gorući problem našeg društva“, ističe Ćirić.

      Nastava se tog dana neće odvijati u  školama u Srbiji u kojima Unija ima svoje člastvo. Prosvetari, ministru Ružiću daju rok od petnaest dana da reaguje, u suprotnom su, kažu, spremni na radikalizaciju protesta pa čak i odlaganje početka drugog polugodišta.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.