Nišlije odustale od opremanja radne zone “Ivan Milutinović”

Izvor: JUGpress.com, 08.Jul.2017, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije odustale od opremanja radne zone “Ivan Milutinović”

NIŠ

Novac namenjen opremanju radne zone u “Ivana Milutinovića” usmerava se na izgradnju infrastrukture drugih radnih zona – odlučili su danas , nakon skoro četiri sata diskusije o ovom pitanju, odbornici Skupštine grada.

Radi se o novcu iz kredita u vrednosti  800 miliona dinara uzet pre dve godine za infrastrukturno opremanje radne zone Ivan Milutinovic.

Ova sredsta uložiće se u Lozni kalem, radnu zonu Vinogradarski Institut, u izgradnju južnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i čairskog kolektora i vodosnabdevanje sela Hum.

Do ovog preusmeravanja sredstava dolazi iz razloga što investitori nisu zainteresovani za radnu zonu Ivan Milutinović.

Kako je danas rekao gradonačelnik Darko Bulatović problem kod zone Ivana Milutinovića je to što je u blizini reka I povećan je rizik od plavljenja I izlivanja.

Taj rizik kod osiguravajućih kuća povećava troškove što podrazumeva I uvećavanje investicije .

U radnoj zoni Lozni kalem uskoro će biti postavljeni kamen temeljci za fabrike Cumtobel I IMI.

“ Ni jedan investitor ne želi tu lokaciju. Bilo bi pogrešno investirati I trošiti novac u radnu zonu koja ne može biti aktivirana” , rekao je Bulatović.

Odbornik opozicionog NPS-a Branislav Jovanović kritikovao je ovakvu odluku. On je rekao da ovaj deo Niša nikada do sada nije bio plavljene I da bi gradska vlast trebalo da na neki način stimuliše investitore da dođu u zonu Ivana Milutinovića.

“Uvalili su nas u kredit od 800 miliona dinara i evo treću godinu ne mogu da potroše, i ne znaju kako da ga potroše. Ovo je četvrti put da se razmatra taj kredit – rekao je Jovanović. “Mi smo kritikovali planiranje, kritikovali smo način trošenja sredstava, nisam protiv zaduživanja. Spreman sam I danas da glasam za nov kredit , samo da se vidi da se nešto radi i gradi. Ovako ni 800 miliona kredita koji smo uzeli nisu znali da potroše.”

Mnogio bure I međusobnog optuživanja vlasti I opozicije izazvao je izveštaj Fiskalnog saveta po kome je Niš u velikim finansijskim problemima.

Šef Odborničke grupe DS Miodrag Stanković kaže  “ Da je nepovoljno to što se sa lošeg planiranja budžeta prelazi na loše planirane aktivnosti”

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je Fiskalnom savetu obrazlagao nivo prihoda u poslednjih deset godina iako je on sam odgovoran za budžet koji je donet pre pola godine.

“Imamo puno problema, ali i plan kako ćemo vrlo brzo izaći iz krize. Znamo, preduzimamo mere. Odgovarao sam 4 sata predsedniku Fiskalnog saveta za period od 10 godina, iako sam ovde godinu dana – kazao je gradonačelnik. On je istakao da je ohrabrujuće što je Niš preduzeo mere za izlazak iz krize, konsolidaciju javnih finansija I da preduzete mere jesu put  za izlazak iz krize . Ipak, gradonačelnik kaže da je stanje u gradskom budžetu i dalje veoma teško. Ističući da odgovornost za ovakvo stanje nije samo na poslednjoj garnituri gradske

“ Važno je da se kaže da je grad smanjio rashode u odnosu na prethodnu godinu za 25 procenata I da je u prvoj polovini 2017, godine ostvario je povećanje prihoda za 15 procenata. Grad je za pola godine vratio 500 miliona dugova iz ranijeg perioda” rekao je Bulatović. “Prihodi su 511 miliona veći za ovih 6 meseci u odnosu na prvu polovinu 2016, ili od 2009. godine veći za 1,2 milijarde.

On je rekao i da su rashodi smanjeni za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji budžet.

“Više od 500 miliona dugova smo iz ranijih godina vratili, redovno servisiramo svoje obaveze, na računu svakog dana ima više od 200 miliona”,  rekao je Bulatović.

Primedbe opozicije bile su I na račun  vodosnabdevanje .

“ Za ove namene je budžet smanjen sa 15 miliona na svega milion dinara , primetio je  je  Miodrag Stanković.

Opozicioni odbornici su kritikovali gradonačelnika što nije podneo izveštaj o radu u prvih godinu dana gradske vlasti, a on je obećao da  će to učiniti na narednoj sednici.

.Sednica Skupštine grada Niša jutros je na kratko prekinuta jer što su dvojica muškaraca, vičući, upala na balkon skupštinske sale  optuživale lokalnu vlast da su jednom od njih, kako je rekao  „oteli lokal“ u Ulici Nikole Pašića br.45. Obezbeđenje je ovu dvojicu muškaraca udaljilo iz sale.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.