Izvor: JUGpress.com, 17.Apr.2023, 13:54

Nišlija Filip Cvetković se predstavio i u Budimpešti

NIŠ

Filip Cvetković, doktorant ekonomskih nauka, je mladi Nišlija koji sigurnim koracima korača ka uspehu povezujući umetnost i ekonomiju. Počao je kao mladi umetnik, a onda se opredelio za ekonomiju što se u njegovom slučaju pokazalo kao odličan dobitak. Kako i sam kaže kroz smeh, umetnost i ekonomija su odličan spoj jer da bi neka izložba uspela potrebne su finansije. Karijeru je nastavio u Beogradu, a poslednji njegov projekat je izložba posvećena Sretenjskom ustavu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je uradio saradnji sa Pedagoškim institutom u Beogradu, najstarijom ustanovom povezanom sa obrazovanjem u Srbiji, i dr Aleksandrom Milovanović. Rolap izložba je najpre prikazana u Beogradu, potom u Gračanici a onda i u Budimpešti u Tekelijanumu. Izložbu je u Budimpešti otvorio Aleksandar Lončarević, ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Budimpešti.

                           „ Izložba govori o značaju Sretenjskog ustava, a samim tim naš cilj je bio da izložbu na jedan malo drugačiji, kreativniji način prikažemo. Želja nam je bila da je približimo mladim naraštajima i na očigledan način  prezentujemo istoriju kako bi je približili  maldima na što pitkiji način. Uvek se neke stvari lakše zapamte kada se vide, kada se čuje živa reč nego kada se samo čita iz knjiga”, rekao je Filip Cvetković.

                          Naša je ideja bila da se što više i na  drugačiji način progovori i priča o Sretenjskom ustavu, kaže Filip. Kada je došao na tu ideju i kontaktirao Pedagoški institut sve je krenulo u pozitvnom pravcu pa ovaj mladi Nišlija kaže da „kada postoji kreativna ideja, putevi se sami otvaraju uz malo sreće“.

                           „Već je poznato da je u to vreme Srenjski ustav bio najliberalniji i najmoderniji ustav  rađen po uzaru na francuski ustav. Doduše zadržao se samo 55 dana jer po  pritiskom velikih sila koje su u to vreme vodile politiku ustav je opovrgnut, ali to samo govori o njegovom značaju. Ovom izložbom smo hteli da pokažemo i koliko je bogata srpska istorija i da mi imamo materijala da konstantno možemo da promovišemo našu istoriju i kulturu. To stavara drugačiju sliku o nama u svetu“, dodaj Filip.

                           Izložba u Budimpešti rađena je sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Budimskom eparhijom.

                           „Za crkvu je značajan i sam datum kada se donet Sretenji ustab je tog dana oni obeležavaju praznik Sretenje, 15. februara. Za celokupn srpski kao pravoslvani narod je bilo značajno da se spoje ova dva događaja“, ističe Filip Cvetković.

                              Govoreći o planovima za budućnost Filip dodaje da već postoji ideja o tome da ova izložba bude prikazana u svim zemljama regiona. Sudeći po entuzijazmu sa kojim radi i po idejama koje ima uskoro se može i to očekivati, no to će ipak pokazati vreme. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.