Izvor: JUGpress.com, 19.Avg.2020, 13:57

Niš dobija ulicu Jasenovačkih žrtava

NIŠ

Komisija za promenu naziva delova naseljenih mesta i naziva ulica promenila naziv naziv ulice Vinkovačka u Jasenovačkih žrtava.

                  “ Ovim činom ispravili smo višegodišnju nepravdu nad tim ljudima, to je bio genocid kakav svet ne pamti. Oni su to odavno zaslužili, a mislim da je došlo vreme da tu decenijsku grešku konačno polako ispravljamo”, prenosi predsednik komisije Bojan Marinković.

                       >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Ono što se desilo u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, mi nemamo pravo da zaboravimo nikada, to je bio genocid nezapamćenih razmera. Zlo biblijskih razmera koje je pogodilo srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj predstavlja najveću nacionalnu traumu i tragediju srpskog naroda i jedan od primarnih zadataka srpskog naroda, društva i države jeste da sećanje na njega održimo živim i svežim za generacije koje dolaze i za svetsku javnost.

                     “U vreme kada nam otimaju i kradu istoriju, moramo se ujediniti oko bitnih istorijskih tema, između ostalog i o broju stradalih u NDH i šire, zato, nije loše ostvariti sabornost oko simboličnog čina imenovanja ulice po njima Svetim Jasenovačkim novomučenicima, hvala Bogu što je došlo i to vreme, da ovakve greške bar danas ispravljamo, pa eto, dočekasmo da danas Niš ima ulicu Jasenovačkih žrtava. Hvala komisiji i gradu Nišu što je jednoglasno prihvatio ovu inicijativu i predlog. Ovo je veliki čin, možda nismo ni svesni koliko je ovo značajno za naš grad”, naglašava Đorđe Bojanić, istoričar.

                   Bojanić dodaje da je nemački general Horstenau  izrazio u svojoj knjizi potrebu da povraća kada je kročio u logor i video prizore pobacanih dečijih leševa od kojih se ledi krv u žilama. On je zapisao doslovno: ,,Najveće od svih zla mora biti Jasenovac, koji nijedan obični smrtnik ne može pojmiti.’’ Ovaj mističan, gotovo metafizički opis fabrike za ubijanje koju je podigla krvava Pavelićeva koljačka država od strane jednog nacističkog generala daje priliku da se ponovo zamislimo nad dubinom stradanja u Jasenovcu.

                  “Ovo stradalaštvo se decenijama potiskuje a pojedinci danas pokušavaju da se Srpske žrtve umanje, kojih je više od 700.000 a po nekim izvorima i do milion žrtava od ustaškog zuluma”, dodaje Đorđe Bojanić, istoričar i urednik sajta Srpska istorija.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.