Niš dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: juGmedia, 15.Mar.2017, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

U Nišu je danaspotpisan Memorandum o razumevanju (MoR) između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša, koji označava  početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu“.

Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Mnogo puta je najavljivana izrada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali se ovoga puta zaista i počinje realizacija projekta koji je od izuzetne važnosti za grad i građane Niša. Kada postrojenje bude završeno povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20 000 tona mulja biće uklonjeno iz naše Nišave. Uveren sam da ćemo, kao lokalna samouprava, posao koji nam predstoji uraditi na vreme i da ćemo, u skladu sa planovima, izgradnju postrojenja započeti 2019. godine“, naveo je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakla je da su pažljivo projektovanje i priprema dokumentacije od suštinskog značaja za uspešnost projekta.

Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra, skoro 300.000 ljudskih ekvivalenata kapaciteta, i preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje“, rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Razvoj neophodne infrastrukture u oblasti upravljanja vodama u Nišu omogućila je Švedska sa ukupno 100 miliona evra investicija

NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske, ukazao je na važnost ulaganja u projekte u oblasti životne sredine koji će omogućiti zdrav i kvalitetan život svih građana.

Srbija stoji pred istim i trajnim procesom kroz koji je Švedska prošla. Skoro sve otpadne vode u Švedskoj se prečišćavaju i to je dovelo do toga da se danas u centru Stokholma može loviti losos i pastrmka. Na osnovu tog iskustva, znamo da je samo pitanje vremena i upornosti pre nego što se to ostvari i u Nišu“, naveo je Jan Lundin, ambasador Švedske.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva pripremu dokumentacije za 6 komponenti:

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.