Nagrada EU za zaštitu Gostuše, kamenog sela

Izvor: juGmedia, 08.Apr.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada EU za zaštitu Gostuše, kamenog sela

PIROT – Među dobitnicima ovogodišnje nagrade Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasleđa Evropa Nostra, je i istraživački projekat iz Srbije – Studija zaštite sela Gostuša u opštini Pirot.

Ovaj projekat radili su arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a timom je  rukovodila jdirektorka Elena Vasić Petrović.

Reč je o projektu zaštite sela na Staroj planini koga mnogi zbog kamenih krovova zovu >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << “kamenim selom“.

Ponosni smo na ovu nagradu, posebno što smo ovaj projekat radili nekoliko godina. Uspeli smo da ga razvijemo u puno pravaca. Nije se radilo samo na istraživanju, već smo pokušali da ovaj projekat učinimo održivim, da radimo sa lokalnom samupravom i meštanima i da pokušamo svima da objasnimo kakav je značaj nasledja za samo selo i opštinu Pirot. U narednom periodu ćemo ovu nagradu promovisati. U Gostuši planiramo da otvorimo restauratorski kamp i da pomognemo meštanima sela čijim kućama je potrebna restauracija da se one saniraju. Ujedno studentima i mladim stručnjacima se pruža prilika da nastave istraživanja u oblasti očuvanja kulturnog nasledja, starog načina graditeljstva i starih zanata- rekla je za “Jugmedia“ direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Vasić Petrović.

Nezavisni stručni žiri Evropske komisije pregledao je 187 projekata iz 36 zemalja Evrope i odabrao 28 pobednika koji su se izdvojili u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećene službe, edukacije, treninga i podizanja svesti o značaju kulturnog nasleđa. Nagrade će biti uručene 24. maja na svečanosti u Madridu.

U okviru nagrađene studije zaštite sela Gostuša, stručnjaci niškog Zavoda sproveli su arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama.

Nagrada se dodeljuje od 2012. godine i ovo je prva nagrada za nasledje Srbiji kao samostalnoj državi. Poslednjji put je ova prestižna nagrada dodeljena projektu iz tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore 2005. godine.

(kraj) zop
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.