Izvor: JUGpress.com, 14.Jun.2023, 17:53

 Na budžetu 1074 mesta na master akademskim studijama

NIŠ

Univerzitet u Nišu je, nakon što su fakulteti predložili i Senat te predloge usvojio, dostavili Vladi Republike Srbije predlog broja studenata na master akademskim studijama za 2023/2024.akademsku godinu. Da li će brojevi ostati isti znaće se nakon što Vlada razmotri predloge i da konačan odgovor. Za sada, na osnovu predloga, na fakultetima Univerziteta u Nišu biće 1074 mesta na budžetu i  1364 mesta za samofinansirajuće studente na master akademskim studijama. Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vlada Republike Srbije odlučuje samo o broju studenata na budžetu budući da njihovo školovanje plaća država.

                Na osnovu predloga koji je dostavljen Vladi Republike Srbije najviše mesta na master akademskim studijama na budžetu tražio je Elektronski fakultet, 270 studenata. Sledi Prirodno-matematički fakultet sa predloženih 200 kandidata, a potom Mašinski fakultet sa 150 i Filozofski sa 100 mesta za budžetske studente na master studijama.

                Fakultet zaštite na radu je predložio 65 mesta za master studije,  Građevinsko-arhitektonski fakultet 64, a Ekonomski fakultet je predložio 40 mesta na master studijama o trošku države. Isto broj studenata na ovom stepenu studija predložio je i Pedagoški fakultet u Vranju.

               Nešto manji broj studenata na master akademskim studijama, na osnovu predloga, upisao bi  Poljoprivredni fakultet u Kruševcu,  32 kao i Tehnološki fakultet u Leskovcu koji je predložio isti broj mesta. Po 25 studenata na budžetu na master upisali bi  Pravni i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, dok je Fakultet umetnosti predložio 31 mesto za master akademske studije koje bi se finansirale iz budžeta.

                 O broju samofinansirajućih studija na master akademskim studijama fakulteti odlučuju sami, a mesta će biti na 13 fakulteta za 1364 studenta.

                Naviše samofinansirajućih studenata na master studijama moći će da se upiše na studijskim grupama Filozofskog fakulteta 270 i na Ekonomskom fakultetu, 230, kao i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 140, dok će na Pravnom fakultetu biti mesta za 175 samofinansirajućih studenata na master akademskim studijama.

               Zanimljiv je i podatak da fakulteti na kojima se školuju studenti za, takozvana, nastavnička zanimanja nude više mesta na master studijama kako na budžetu tako i za samofinansiranje iz razloga što ne mogu da rade u školama ukoliko nisu završili i master studije. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.